Thursday, March 4, 2010

Niepozorny razowiec

Przepis na ten chleb opracowalam samodzielnie -zupelnie instynktownie. Mialam taka ilosc zakwasu i dodanych ziaren i do nich dostosowalam ilosc maki i wody.




Zaczyn przygotowalam na 4 i pol godziny przed mieszaniem ciasta na chleb:
207 g aktywnego pszennego zakwasu
180 g maki pszennej razowej
200 g wody

Wraz z zaczynem przygotowalam namaczanke:
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
250 g wrzacej wody
64 g siemienia lnianego
53 g nasion slonecznika

Do powyzszych skladnikow dodalam:
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
62 g  wody
14 g soli

Wymieszalam, przygotowalam blaszke. Ciasto w formie zostawilam do wyrosniecia na 4 godziny. Potem wlozylam blaszke z ciastem do lodowki.  Niestety w lodowce juz nie podrosl.

Godzine przed wlaczeniem piekarnika wyjelam ciasto z lodowki. Pieklam  w temperaturze:
480 F-10 minut
400F-35 minut.


Na ostatnie 10 minut uwolnilam chleb z keksowek.

1 comment: