Ma same zalety: jest zdrowy, prosty i szybki do przygotowania-a do tego smaczny.
Wystarczy wymieszac szklanke maki razowej z 1/2 szklanki wody (moze byc troche wiecej) oraz szczypte soli. Ciasto zagniesc, uformowac w kulke i odstawic na 10 minut.
Potem rozgrzewamy patelnie.
Ciasto dzielimy na 4 czesci.
Kazda czesc rozwalkujemy i smarujemy olejem (ja uzylam oleju w spray`u) i skladamy na pol.
Jeszcze raz smarujemy olejem, skladamy i walkujemy.
Smazenie paratha przypomina przygotowywanie tortilli. Czekamy na babelki i puchniecie ciasta i odwracamy na druga strone. Gotowe.
Mozna tez paratha przygotowac z nadzieniem np . ziemniaczanym: przepis i instrukcja video
A ja bym sobie takim indyjskim podpłomykiem zagryzła jakieś pyszne curry :) Na pewno wypróbuję przepis, bo bardzo mi się podoba. Pozdrawiam!
ReplyDeleteBardzo mi się te chlebki podobają - wyglądem troszkę mi przypominają pity, które jadałam swego czasu. Zdecydowanie muszę wypróbować. :)
ReplyDeletePozdrawiam!
Ja uwielbiam nadziewane - i do tego pikle - rewelacja! W Indiach jada się je często na śniadanie.
ReplyDelete