Friday, February 5, 2010

Paratha-indyjski podplomyk z patelni

Paratha-to plaski chleb z maki pszennej pelnoziarnistej , ktory jest chlebem powszednim w Polnocnych Indiach. Paratha-to doslownie ugotowane warstwy maki.

Ma same zalety: jest zdrowy, prosty i szybki do przygotowania-a do tego smaczny.

Wystarczy wymieszac szklanke maki razowej z 1/2 szklanki wody (moze byc troche wiecej) oraz szczypte soli. Ciasto zagniesc, uformowac w kulke i odstawic na 10 minut.
Potem rozgrzewamy patelnie.
Ciasto dzielimy na 4 czesci.
Kazda czesc rozwalkujemy i smarujemy olejem (ja uzylam oleju w spray`u) i skladamy na pol.



Jeszcze raz smarujemy olejem, skladamy  i walkujemy.

Smazenie paratha przypomina przygotowywanie tortilli. Czekamy na babelki i puchniecie ciasta i odwracamy na druga strone. Gotowe.



Mozna tez paratha przygotowac z nadzieniem np . ziemniaczanym: przepis i instrukcja video

3 comments:

  1. A ja bym sobie takim indyjskim podpłomykiem zagryzła jakieś pyszne curry :) Na pewno wypróbuję przepis, bo bardzo mi się podoba. Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. Bardzo mi się te chlebki podobają - wyglądem troszkę mi przypominają pity, które jadałam swego czasu. Zdecydowanie muszę wypróbować. :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Ja uwielbiam nadziewane - i do tego pikle - rewelacja! W Indiach jada się je często na śniadanie.

    ReplyDelete