Chleb w ksztalcie korony podpatrzylam na blogu Farine. Ksztaltom moich chlebow ciagle daleko do doskonalosci.
440 g zakwasu pszennego razowego
800 g maki pszennej razowej
600 g maslanki
15 g soli
Ciasto wymieszalam i zagniotlam. Potem 3 razy rozlozylam i zlozylam w ciagu godziny. Zostawilam na 4 godziny do wyrosniecia w misce.
Z wyrosnietego ciasta uformowalam walek, ktorego boki skleilam. Ulozylam w koszyku. Aby ciasto sie nie zeszlo do srodka- uzylam miseczki (naoliwionej i obsypanej maka kukurydziana), ktora ulozylam w srodku kola. Najtrudniejsze jest potem przeniesienie wyrosnietego chleba na lopate.
Wyrastanie trwalo 3 godziny. Piekarnik rozgrzalam do 500 F. Ciasto nacinalam nozyczkami.
Piekarnik naparowalam 1 szklanka wody.
Po wsadzeniu chleba do piekarnika obnizylam temperature do 450 F i pieklam 20 minut. Dopiekalam w 400 F przez kolejne 20 minut.
Mnie się podoba :) I ciekawa jestem jak smakuje :)
ReplyDeletedaleko do doskonałości?
ReplyDeleteja Ci nieustannie zazdroszcze tych pięknych chlebów
dziekuje Wam obu za mile slowa :)
ReplyDelete