Thursday, February 18, 2010

Pszenna korona-lekko przekrzywiona

Chleb w ksztalcie korony podpatrzylam na blogu Farine. Ksztaltom moich chlebow ciagle daleko do doskonalosci.


440 g zakwasu pszennego razowego
800 g maki pszennej razowej
600 g maslanki
15 g soli
Ciasto wymieszalam i zagniotlam. Potem 3 razy rozlozylam i zlozylam w ciagu godziny. Zostawilam na 4 godziny do wyrosniecia w misce.

Z wyrosnietego ciasta uformowalam walek, ktorego boki skleilam. Ulozylam w koszyku. Aby ciasto sie nie zeszlo do srodka- uzylam miseczki (naoliwionej i obsypanej maka kukurydziana), ktora ulozylam w srodku kola. Najtrudniejsze jest potem przeniesienie wyrosnietego chleba na lopate.


 Wyrastanie trwalo 3 godziny. Piekarnik rozgrzalam do 500 F. Ciasto nacinalam nozyczkami.
 Piekarnik naparowalam 1 szklanka wody.
Po wsadzeniu chleba do piekarnika obnizylam temperature do 450 F i pieklam 20 minut. Dopiekalam w 400 F przez kolejne 20 minut.



3 comments:

  1. Mnie się podoba :) I ciekawa jestem jak smakuje :)

    ReplyDelete
  2. daleko do doskonałości?
    ja Ci nieustannie zazdroszcze tych pięknych chlebów

    ReplyDelete
  3. dziekuje Wam obu za mile slowa :)

    ReplyDelete