Kupilam pszenice w warzywniaku i odnalazlam instrukcje kielkowania( link).
W sobote o 14.40. namoczylam 250 g pszenicy w 450g letniej wody.
Zasada jest taka, ze na 100 g zboza przypada-180 g wody. Wode trzeba zmieniac codziennie i 3-4 razy dziennie zamieszac umieszczone w niej ziarno. Woda po 24 h zrobila sie lekko brudna-maiala rudy kolor. W poniedzialek woda zmetniala odrobine i miala odrobine nieprzyjemny zapach. Tego tez dnia pojawily sie malutkie kieleczki.
Proces sie zakonczyl. Skielkowane ziarna odcedzilam i przeplukalam dokladnie.Ziarno zmielilam w przystawce do blendera. Wstawilam je do lodowki do wtorku, aby przygotowac 100 g zakwasu do przygotowania chleba.
Przepis na chleb z www.wildyeastblog.com
Skladniki:
580 g maki pszennej razowej
20 g maki pszennej chlebowej
390 g skielkowanych ziaren pszenicy
425 g wody
1 g drozdzy suszonych
19 g soli
200 g pszennego zakwasu
65 g suszonej zurawiny
65 g orzechow wloskich
Bakalie zalalam wrzatkiem i moczylam je 10 minut. Odsaczylam wode i zostawilam do ostygniecia na kolejne 10 minut.
W misce wymieszalam: skielkowana pszenice, zakwas, miod i wiekszosc wody (zostawilam okolo 100 g na pozniej). Dodalam make, drozdze i sol oraz reszte wody.
Zagniatalam dokladnie ciasto do idealnego polaczenia sie skladnikow.
Dodalam bakalie i dalej zagniatalam.
Ciasto wyrastalo 2 godziny w przykrytej folia i scierka misce.
W polowie wyrastania rozciagnelam i zlozylam ciasto.
Uformowalam bochenek i ulozylam w koszu na obsypanej maka scierce. Wyrastanie trwalo 2 godziny.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500 F i naparowalam go 1 cup wody.
Nacielam bochenek i wlozylam do piekarnika.
Pieklam chleb 40 minut w 450F (po 20 minutach obrocilam bochenek o 180 stopni). Potem uchylilam drzwiczki, wylaczylam piekarnik i dopiekalam chleb jeszcze 10 minut.
No comments:
Post a Comment