Sunday, May 22, 2011

Zydowskie Przysmaki: Bajgle na Zakwasie z Maka Gryczana

    Dzieki zydowskim imigrantom bajgle poznali mieszkancy  Nowego Jorku, a te wypieki najprawdopodobniej maja polskie korzenie i to nie byle jakie.  Legenda mowi, ze wymyslil je piekarz z Wiednia w 1683 roku, aby uczcic zwyciestwo Jana II Sobieskiego nad Turkami. Inspiracja dla piekarza bylo strzemie i dlatego recznie formowane bajgle  nie maja idealnego kolistego ksztaltu.



      • Budowa zaczynu zakwasowego
      155 g zakwasu z maki pszennej razowej
      200 g maki pszennej razowej
      200 g wody

      Wymieszalam  skladniki i odstawilam do fermentacji na 18 godzin.

      • Ciasto na bajgle
      caly zaczyn
      150 g wody
      450g maki pszennej razowej
      100g maki gryczanej
      38 g oliwy
      15 g soli

      Wymieszalam  skladniki i odstawilam ciasto w misce na 10 minut. Po tym czasie  zagniatalam je  przez 10 minut. Odlozylam ciasto  na 4 godziny do wyrosniecia.

      • Formowanie
      Wyrosniete ciasto zagniotlam, uformowalam w walek  i podzielilam na 12 czesci o wadze okolo 100 g.



       Z kazdego kawalka uformowalam kule. 





      Przy pomocy palca utworzylam otwor i formowalam  bajgla. W taki sposob uzyskalam ksztalt bajgla jak z amerykanskiego  supermarketu.


      Bajgla mozna tez uformowac, sklejajac konce zrolowanego w ksztalt cygara kawalka ciasta.

      Tak formowany bajgel bardziej przypomina mi  strzemie 
      i taki bajgel bardziej mi sie podoba.
      .

      • Wyrastanie i dojrzewnie 
      Bajgle ulozylam  na blasze do pieczenia Starannie przykrylam folia i sciereczka.Razowe bajgle  zawsze slabo mi rosly w lodowce, wiec zostawilam w kuchni na 3 godziny.
      Nastepnie wstawilam je do lodowki, aby przez noc nabraly smaku.

      • Gotowanie

      Zwykle bajgle sa tuz przed pieczeniem gotowane we wrzatku (po 1 minucie z kazdej strony) z dodatkiem sody lub miodu. Ja chcialm miec bajgle o miekkiej skorce, wiec ich nie gotowalam. I tak juz mocno odeszlam tym przepisem od tradycji, ze i tu postanowilam sie wylamac.
      • Pieczenie



      Rano rozgrzac piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Bajgle wyciagnac z lodowki posmarowac mlekiem  i obsypac ziarnami: maku, bialego i czarnego sezamu.
      Piec bajgle w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut.


      1 comment: