80 g multigrain hot cereals (wheat, barley, oats, rye )/ platkow sniadaniowych z pelnego ziarna (pszenica,zyto, jeczmien i owies)
1/8 teaspoon salt/1/8 lyzeczki soli gruboziarnistej
664 g water/wody
Bring salted water to boil and simmer until cereals soak up most of the water. Let cool and refrigerate until ready to use./
Zagotowac wode z sola, dodac platki. Gotowac do czasu , az platki wchlona wiekszosc wody. Odstawic do ostygniecia i wlozyc do lodowki .
Sourdough Starter:/ Zaczyn zakwasowy:
144 g mature whole rye sourdough/zakwasu zytniego
145g (dark) rye flour/maki zytniej razowej
145 g water/wody
Let ferment for 12 hours./ Fermentacja 12 godzin.
First fermentation of final dough:/ Pierwsza faza fermentacji ciasta:
all of the starter from stage/caly zaczyn
694 g water/wody
694 g whole rye flour/zytniej maki razowej
Let ferment for 6-8 hours./ Odstawic na 6-8 godzin.
Final fermentation:/ Fermentacja ciasta -faza finalna:
all of the dough from the first fermentation/ ciasto z pierwszej fazy
all of the cooked cereals/ ugotowane platki
131 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
21 g salt/soli
152 g prunes, halved/sliwek suszonych
Mix all of the ingredients and let sit for 1 hour. Put the dough into a dutch oven. Stencil the dough with coffee grinds before or after baking. Turn on the oven./
Wymieszac skladniki w misce i odstawic na 1 godzine. Przelozyc ciasto do garnka zaroodpornego i zakryc. Chleb mozna ozdobic (szablonem i zmielona kawa) przed lub po upieczeniu sie bochenka. Rozgrzac piekarnik do 250C.
Baking :/Pieczenie
- for 20 minutes at 500F (covered)/ 20 minut w 250 C pod przykryciem
- for another 20 minutes at 460F (lid removed)/ 20 minut w 240 C bez pokrywki
- for 20 minutes at 430F/20 minut w 220 C
- for 10 minutes at 420F/10 minut w 210 C.
Turn of the oven, remove the bread from the dutch oven, (stencil the bread if you hadn't done it before), and let sit for 10 minutes in there./ Wylaczyc piekarnik, ozdobic bochenek (jesli nie byl ozdobiony przed wstawieniem do piekarnika) i zostawic w nim chleb na 10 minut.
No comments:
Post a Comment