Monday, August 2, 2010

Jablkowy Paj z Pekanami z Bochenkowa



Jablka juz ladnie wyrosly, w lodowce stalo troche mascarpone, w szafce reszta maki i troche pekanow w skorupkach (czekajacych na moja uwage od grudnia zeszlego roku)...Cos trzeba bylo z tym zrobic.

190 g mascarpone z lodowki
190 g maki (whole wheat pastry flour)
3  saszetki stevi = 3 lyzki cukru

Spod zagniotlam,  wylozylam nim foremke i schowalam do lodowki. Szesc jablek umylam,  utarlam ze skorka i poddusilam z cynamonem. Rozgrzalam piekarmnik do 350 F i podpieklam ciasto przez 10 minut. na spodzie ulozylam jablka i pieklam jeszcze 20 minut. Gdy paj ostygl rozlozylam na nim funt waniliowego jogurtu wymieszanego z 110 g mascarpone, ktory posypalam pekanami.

I tak bez wielkiego wysilku udalo mi sie zapisac do trzech akcji:

Festiwal mascarponeSezon na jabłkaAkcja NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI

2 comments:

  1. wyśmienicie się prezentuje!

    ReplyDelete
  2. Podoba mi się, bardzo. Lubię ciasta z dużą iloscia jabłek.

    ReplyDelete