Wednesday, August 4, 2010

Zytni ze swiezymi sliwkami/ Rye bread with fresh plums

Chleb z suszonymi sliwkami nalezy do polskiej tradycji.  Pomyslalam, ze swieza sliwka bedzie tez doskonalym dodatkiem do zytniego chleba. Pszenne pieczywo w koncu mi sie przejadlo i skomponowalam bochenek z przewaga maki zytniej./
I bought some Italian prunes and I decide to insert few of them into my rye boule. 

In the evening:
34 g zakwasu pszennego (125% hydracji)/whole wheat sourdough (hydration 125%)
73 g zakwasu zytniego (100% hydracji)/ rye starter (hydration 125%)
300 g maki pszennej pelnoziarnistej/whole wheat flour
385 g maki zytniej pelnoziarnistej/dark rye flour
439 g wody/water


Wymieszalam ciasto i zostawilam na 14 godzin w plastikowym pojemniku z pokrywka./ Dissolve the sourdoughs in the water, and the flour and mix until all of the flour is incorporated. Cover the mixture with plastic bag and let it ferment for 14 hours.

 Dodalam:/ Next day add: 
300 g maki zytniej razowej/dark rye flour
7 sliwek drobno pokrojonych/ chopped plums
12 g soli/ salt
zagniotlam i zostawilam w misce na 1 godzine./ Mix all the ingredient with the dough no.1 and  let it ferment for 1 hour .
Wyciagnelam ciasto na blat obsypany maka, uformowalam bochenek i ulozylam go na sciereczce w koszu. Wyrastal okolo 6 godzin./Flour your countertop and put the dough on it . Shape into small  boule.Let it   
proof, covered, for 6 hours.


 Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 450 F, ulozylam w nim chleb i pieklam kwadrans.  Obnizylam temperature do 400 F, obrocilam chleb i pieklam jeszcze 25 minut./ Preheat oven with a  baking stone to 500 F and bake for 15 minutes. Then turn down the temperature in the oven to 450 F, rotate the bread and bake for another 25 minutes. Let it cool completely before cutting. 


Check yeastspotting out! Every Friday new breads, buns and pastries from around the world !

Czas na śliwki

6 comments:

  1. uwielbiam chleb ze sliwkami! szczegolnie ciemny z suszonymi ;)

    ReplyDelete
  2. Super pomysł a chlebek wygląda przepysznie.

    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  3. ależ mi smaka narobiłaś...uwielbiam takie pieczywo..pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
  4. Alez masz pomysły, wciąż nowe i piękne chlebki, podziwiam!
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. The plums look so pretty. I bet they tasted wonderful with the rye flour in the bread!

    ReplyDelete