Whole Rye Sourdough Starter:/Żytni Zaczyn:
360 g whole rye flour/mąki żytniej razowej
377 g water/wody
3 TBS of rye sourdough/3 łyżki zakwasu zytniego
Let ferment for 6-8 hours./Odstawic do fermentacji na 6-8 godzin.
Soaker:/Namaczanka:
360 g whole rye flour/m. żytniej razowej
392 g boiling water/gorącej wody
32 g poppy seeds/maku
Mix the ingredients using wooden spoon. Let cool, cover and let sit for 12 hours./ Wymieszać składniki . Przykryć i zostawić na 12 godzin.
Final Dough:/ Ciasto chlebowe:
all of the whole rye sourdough starter/cały zaczyn
all of the soaker/ namaczanka
360g whole rye flour/m. żytniej razowej
360 g whole wheat flour/ m. pszennej razowej
360 g water/wody
24 g salt/soli
You will also need 1/4 cup of poppy seeds for coating the loaves.
In a large mixing bowl combine the flours and soaker. Then add the sourdough starter and salt and work them through the dough. Let rest in the bowl for 25 minutes. Prepare 2 pans lying them with parchment paper.
Shape the loaves, coating them with poppy seeds. Proof, covered, for 8 hours.
Pre-heat the oven to 500°F .Bake at 480F for 20 minutes, covered with the loaf pans. Reduce the temperature to 450°F, remove the covering pans and bake for another 20 minutes.
Proofed loaves |
Loaves covered with loaf pans-ready to bake. |
Polaczyc maki i namaczanke. Dodac zaczyn i sol. Zagniatac do polaczenia sie skladnikow i odstawic na 25 minut. Dwie keksówki wylożyc papierem do pieczenia. Uformowac bochenki i obtoczyc je w maku.
Nakryc keksowkami w podobnym rozmiarze i zostawić do wyrośnięcia na 8 godzin. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. Piec 20 minut pod przykryciem w 245 stopniach C. Zdjąc nakrycie, obniżyć temperature do 240 stopni C i piec kolejne 20 minut.
uwielbiam takie domowe zakwasowce :)
ReplyDeletejaki zakwas powinien zostać użyty? pszenny czy żytni?
pozdrawiam ciepło!
Nie nie ma wiekszego znaczenia-pszenny czy zytni. To zaledwie trzy lyzki. Grunt, zeby byl zywotny.
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie:)