Chleb i milosc to najpiekniejsze, co para moze ze soba dzielic na co dzien.
330 g dark rye sourdough starter/zytniego zakwasu razowego
660 g water/wody
990 h whole wheat flour/maki pszennej razowej
Mix the ingredients and autolyse for 30 minutes. Then add:/ Wymieszac skladniki i zostawic na 30 minut. Potem dodac:
23 g salt/soli
133 g dried figs (soaked in hot water and drained, cut in quarters)/suszonych fig, namoczonych w goracej wodzie i pocietych na cwiartki
Knead the dough and set aside for 1 hour. Knead the dough again and let ferment for another 1 hour. Knead again and let sit for 1 hour. Pre-shape the loaves. Let gluten relax for 15 minutes. Shape the loaves and proof in the baskets seams side up for 3 hours./ Zgniesc ciasto i odstawic na godzine. Zagniesc ponownie i odstawic na 60 minut. Uformowac bochenki i odstawic je na 15 minut. Nadac bochenkom ostateczna forme i ulozyc w koszyku do wyrastania na 3 godziny.
Preheat your oven with a baking stone and a pan with 1 cup of water (to stem the oven) to 500 F. Bake for 20 minutes in 480 F. Reduce the temperature to 450 F and bake for another 10-20 minutes (larger loaf)./
Rozgrzac piekarnik z kamieniem i foremka wypelniona szklanka wody do 250 st C. Piec w 245 st C przez 20 minut. Obnizyc temperature do 230 i dopiekac mniejszy bochenek przez 10 minut, a wiekszy przez 20 minut.
Submitted to yeastspotting.
"Chleb i milosc to najpiekniejsze, co para moze ze soba dzielic na co dzien." - bardzo piekne slowa:)
ReplyDeletea chlebus w sam raz na dzisiejszy dzionek:)