Sunday, March 13, 2011

Everyday Pine Nuts Loaves/ Chleby powszednie z orzeszkami piniowymi

Submitting toYeastspotting.

Sourdough starter-1/Zaczyn1
50 g whole wheat sourdough starter/zakwasu pszennego razowego
150 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
150 g water/wody
Let ferment for 6-8 hours./Fermentacja: 6-8 godzin.



Sourdough starter-2/ Zaczyn drugi
350 g whole wheat sourdough starter/caly zaczyn pierwszy
350 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
210 g water/wody
Let ferment overnight./Fermentacja: noc.

Pine nuts' soaker:/ Namaczanka z orzeszkow:
104 g pine nuts/orzeszkow
101 g boiling water/wrzatku
Let cool and refrigerate overnight. Drain./ Po namoczeniu zostawic do ostygniecia. Na noc umiescic w lodowce. Rano odsaczyc.

Final dough:/ Ciasto chlebowe:
1000g whole wheat flour/maki pszennej razowej
500g dark rye flour/maki zytniej razowej
1200 g water/wody
all of the pine nuts/orzeszki
Autolyse for 40 minutes. Then add 35 g salt and pine nuts. Knead  the dough tree times during the fermentation: for 2 minutes every 40 minutes. Let ferment for 4 hours.
Wymieszac zakwas, wode i maki -zostawic na 40 minut. Dodac sol i orzeszki. Odstawic ciasto do fermentacji na 4 godziny. Co godzine ciasto zagniatac przez 2 minuty.

Remove the dough from the mixing bowl .Divide into 3 pieces and let rest for 15 minutes. Shape. Proof for 4 hours. Preheat your oven to 500F with a baking stone and pan with one cup of water.

Wyciagnac ciasto na powierzchnie obsypana maka, podzielic na 3 czesci i zostawic na kwadrans. Ksztaltowac bochenki w dowolnym ksztalcie. Zostawic do wyrosniecia na 4 godziny. Na okolo 30 minut przed koncem okresu wyrastania rozgrzac piekarnik do maksymalnej temperatury-najlepiej z kamieniem oraz z foremka wypelniona szklanka wody -ustawiona na dnie piekarnika.

Bake:/Pieczenie

for 15 minutes at 480F/15 minut w 240 C
for 20 minutes at 450F./20 minut w 230 C.

1 comment: