Soft and delicious.
Te buleczki upieklam w Tlusty Czwartek.
Submitting toYeastspotting.
172 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
212 g water/wody
122 g whole wheat bubbling sourdough/ zakwasu pszennego
Combine the ingredients in a large mixing, cover and let ferment for 10-12 hours./
Wymieszac skladniki i odstawic do fermentacji na 10-12 godzin.
Final dough:/Ciasto (na 15 buleczek):
all of the sourdough starter/caly zaczyn
256g water/wody
505 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
Mix the ingredients and autolyse for 30-40 minutes. Then add 272 g crumbled feta cheese and work it through the dough.
Set aside for 40 minutes and knead the dough for 1 minute. Repeat the kneading after 40 minutes. Then let ferment for 4 hours.
Wymieszac skladniki i odstawic na 30-40 minut. Nastepnie dodac fete (272 g) i wgniesc ja w ciasto. Odstawic na 40 minut i krotko zagniesc. Powtorzyc zagniatanie po kolejnych 40 minutach. Zostawic na 4 godziny w kuchni.
Preheat your oven with a baking stone and a steam pan to 450F.Using a rolling pin roll the dough out to 11/4cm (1/2 inch) thickness. Cut the muffins out and place on the baker's peel lined with parchment paper. Bake for 5-6 minutes each side.
I cut my muffins out with ring from 1/2 gallon jar. |
Rozgrzac piekarnik z kamieniem i szklanka wody w foremce do wytworzenia pary. Rozwalkowac ciasto na grubosc 11/4 cm. Wycinac krazki. Piec buleczki po 5-6 minut z kazdej strony.
I was inspired by the recipe from the blog: Discovering Sourdough.
Czy można użyć jakiegoś zamiennika fety, bo ja bezmleczna jestem?
ReplyDeleteDodatek jest do wyboru. Ja chetnie dodalabym oliwki-ale niestety moj maz ich nie lubi. Suszone pomidory tez bylyby niezle albo jakies orzechy. Te produkty sa raczej mniej slone, wiec do ciasta trzeba dodac soli -okolo 10 g.
ReplyDelete