Refresh your starter on Friday evening. Reserve Saturday evening for kneading. Bake and enjoy on Sunday morning.
Nazwalam ten bochenek weekendowym-bo zakwas odswiezylam w piatek wieczorem, ciasto zagniatalam w sobote po poludniu, a chleb pieklam w niedzielny poranek
Saturday morning:/Sobotni poranek:
Whole Rye Sourdough Starter:/ Zytni zaczyn zakwasowy:
226 rye flour (stone ground)/maki zytniej razowej
239 g water/wody
101 g whole rye sourdough (refreshed overnight)/zakwasu zytniego razowego (dokarmionegow piatek i dojrzewajacego przez noc)
Fermentation:6 hours./Fermentacja: 6 godzin
Soaker:/Namaczanka
250 g flax seeds/siemienia lnianego
250 g boiling water/wrzatku
Let cool and refrigerate for 6-24 hours./Zalac siemie wrzatkiem, zostawic do ostygniecia. Przechowywac w lodowcw przez 6-24 godzin.
Saturday evening/Sobotnie popoludnie:
Final dough:/Ciasto :
all of the sourdough starter/caly zaczyn
all of the soaker/cala namaczanka
672 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
318 g white whole wheat flour/"bialej" maki pszennej razowej (delikatniejsza od przecietnej razowej)
500 g water/wody
Mix and autolyse for 45 minutes./Wymieszac i odstawic na 45 minut.
Add 14 g salt and set aside for 45 minutes. Knead 3 times every 60 minutes. Ferment for 4 hours. Shape the loaf. Proof it seam- side up for 2 hours at room temperature. Then refrigerate overnight. /
odac 14 g soli, wgniesc ja w ciasto i odstawic na 45 minut. Odstawic do fermentacji na 4 godziny. Co 1 godzine ciasto krotko zagniatac. Uformowac bochenek, ulozyc go w koszu i zostawic w kuchni do wyrosniecia na 2 godziny. Szczelnie okryc i wstawic na noc do lodowki
Sunday morning/Niedzielny poranek
Remove the boule from the refrigerator and preheat your oven with a baking stone and steam pan to 500F. Place the boule on the baker's peel and score it.
odac 14 g soli, wgniesc ja w ciasto i odstawic na 45 minut. Odstawic do fermentacji na 4 godziny. Co 1 godzine ciasto krotko zagniatac. Uformowac bochenek, ulozyc go w koszu i zostawic w kuchni do wyrosniecia na 2 godziny. Szczelnie okryc i wstawic na noc do lodowki
Sunday morning/Niedzielny poranek
Remove the boule from the refrigerator and preheat your oven with a baking stone and steam pan to 500F. Place the boule on the baker's peel and score it.
Boule just taken from the fridge. Very nice proofing./ Chleb ladnie podrosl w lodowce. |
Rano wyjac ciasto z lodowki i rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury. Na spodzie piekarnika uniescic foremke z 1 szklanka wody do wytworzenia sie pary. Bochenek mozna naciac.
Scoring./Naciecia przed wlozeniem do piekarnika. |
for 20 minutes at 490 F and 450 F/po 20 minut w 240 i 225 stopniach C,
for 15 minutes at 400 F/kwadrans w 200C.
Też piekłam ostatnio chleb z mnóstwem siemienia lnianego. Pychota!
ReplyDelete