The loaves look terrible because I didn't flour them and my baskets correctly. The dough stuck to the basket and I had to repair the loaves before baking. It was like plastic surgery.
Bochenki na zdjeciu nie wygladaja zachecajaco. Nie zbyt dokladnie obsypalam koszyki maka i ciasto sie do nich przykleilo. Mialam klopoty z wyciagnieciem bochenkow, a potem musialm je naprawiac. Poczulam sie jak chirug plastyczny, ktory nie wiadomo dlaczego dyzuruje na pogotowiu.To make sprouted wheat kernels: (instructions from Peter Reinhart's Whole Grain Bread)
- rinse 4 cups (720g) of berries (whole grain hard red spring wheat) to eliminate stones or dirt
- place grains in a covered container and cover with 8 cups (1780 g) of water (filtered or spring) at room temperature
- soak for 12-24 hours
- drain the grains
- rinse the soaked grains
- return them to the container, cover, and let sprout at room temperature
- little tails should show within 3-6 hours
- if not, rinse and drain again and wait for the sprouts to shows
- refrigerate the sprouted grains until you are ready to use them in final dough
- 720 g ziarna oplukac pod biezaca woda, aby usunac piasek, kamyczki lub inne ciala obce
- umiescic ziarna w pojemniku/naczyniu z pokrywka i zalac 1780 g wody -moze byc ostudzona woda przegotowana, zrodlana albo filtrowana
- zostawic ziarna na 12-24 godzin
- odsaczyc ziarna i ponownie wyplukac
- po uplywie 3-6 godzin powinny sie pojawic malutkie kielki
- jesli kielki sie nie pojawia nalezy jeszcze raz wyplukac ziarna i dac im wiecej czasu na kielkowanie
- skielkowane ziarna nalezy przechowywac w lodowce
Recipe:
- Process or grind the sprouted grains (1325 g) to as fine pulp as possible .
- Combine the pulp with:1125g sourdough (whole wheat 100% hydration, 3-stage build).Set aside for 1 hour.
- Add 27 g salt and work it through the dough. Set aside for 1 hour.
- Add 127 g dried mango slices. Let sit for 15 minutes.
- Shape the loaves and put in the baskets (generously floured ) or loaf pans (lined with parchment paper).Refrigerate for 12 hours.
- Preheat your oven to 500 F with a baking stone and a pan with 1 cup of water to stem the oven.
- Bake for 30 minutes at 480 F. Turn the oven off and let sit the loaves inside for another 10 minutes.
Przepis:
- Zmielic ziarna najlepiej w maszynce do mielenia. Ja w wyniku kielkowania uzyskalam 1325 g.
- Polaczyc zmielone ziarna z 1125g zakwasu pszennego (100% hydracji, zbudowanego w 3 fazach). Odstawic na godzine.
- Dodac 27 g soli i odstawic na kolejna godzine.
- Dodac 127 g suszonych kawalkow mango. Odstawic na kwadrans.
- Uformowac bochenki na dobrze obsypanej maka powierzchni. Ulozyc w koszykach, a jeszcze lepiej w keksowkach wylozonych papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzac do maksymalnej temperatury. Najlepiej z kamieniem i szklanka wody dla wytworzenia sie pary.
- Piec pol godziny w 240 stopniach, wylaczyc piekarnik i zostawic w nim chleby na 10 minut. Na ten czas usunac papier (i keksowki).
Night/Wieczorem
After retarding/Rano
No comments:
Post a Comment