I submitted it to yeastspotting.
Miekki, lekko slodkawy od sliwek bochenek z miekkim wnetrzem i chrupiaca skorka.
I adapted the recipe from/na podstawie przepisu :anada`s blog
Leaven First Build (10-12 hours fermentation)/ Budowa zaczynu1 (fermentacja 10-12h)
135 g whole wheat sourdough starter, mature, 100% hydration/ zakwasu pszennego razowego, hydracja 100 procent
135 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
80 g water/wody
Leaven Final Build (10-12 hours fermentation)/ Zaczyn 2 (fermentacja 10-12 h)
leaven from above/caly zaczyn 1
350g whole wheat flour/maki pszennej razowej
210 g water/wody
Final Dough/ Ciasto chlebowe
all leaven from above/ caly zaczyn
1000g whole wheat flour/maki pszennej razowej
310g whole rye flour/maki zytniej razowej
1200 g water/wody
200 g dried prunes, soaked in boiling water then drained and chopped/suszonych sliwek, namoczonych, odcedzonych i pokrojonych
Autolyse for 40 minutes. Add 36 g salt and prunes and mix by hand for 15 minutes. Ferment the dough for 2 hours with 1 minute kneading every half and hour. Refrigerate the dough for 3 hours.
Preshape a large Boules, let rest for 15 minutes. Mould and place upside down in bannetons. Proof for 3-4 hours.
Pre-heat the oven to 500°F. Bake at 490°F for 20 minutes. Reduce to 450°F for further 30 minutes, then 400°F for a final 10 minutes.
Wymieszac wode, zakwas i maki. Odstawic na 40 minut. Dodac 36 g soli oraz sliwki. Wymieszac dokladnie przez kwadrans. Odstawic do fermentacji na 2 godziny. Co pol godziny krotko zagniatac w misce. Schowac do lodowki na 3 godziny. Uformowac z ciasta kule i odstawic na 15 minut. Uformowac bochenek i zostawic go w koszu na 2 godziny. Rozgrzac piekarnik do 250 st. C z kamieniem i szklanka wody w foremce do naparowania piekarnika.
Pieczenie:
245 C-20 minut
230 C-30 minut
200 C-10 minut.
interesujący pomysł, te suszone śliwki :)
ReplyDelete