Happy Easter Everyone!/ Wesolego Alleluja!
Submitting toYeastspotting.Sourdough Starter:/Zaczyn:
114 g mature whole wheat sourdough/ dojrzalego zakwasu z maki pszennej pelnoziarnistej
200 g whole wheat flour/maki pszennej pelnoziarnistej
200 g milk/mleka
Final Dough:
all of the starter/caly zaczyn
294 g milk/mleka
20 g water/wody
510 whole wheat flourmakipszennej razowej
Combine the ingredients and autolyse for 1 hour. Then mix in:
15 g coarse grey sea salt
164 g dried pears, sliced
Knead the dough for 15 minutes and let sit for 30 minutes. Stretch and fold the dough . Set aside for 20 minutes. Stretch and fold again. Set aside for 20 minutes. Repeat the "stretch and fold" process. More about that technique: here.
Let proof for 3 hours. Remove the though from the mixing bowl and divide in 3 parts. Roll every part into long log. Shape a spiral loaf. Let proof for 3 hors.
Baking:
for15 minutes at 480F with steam
for 15 minutes at 450 F.
Wymieszac wyzej wymienione skladniki i odstawic na 1godzine. Nastepnie dodac:
15 g soli
164 g suszonych gruszek
Zagniatac ciasto przez 15 minut. Odstawic na 30 minut-rozciagnac i zlozyc. Odstawic na 20 minut-rozciagnac i zlozyc. Odstawic na 20 minut-rozciagnac i zlozyc ciasto (video instrukcja). Odstawic do wyrosniecia na 3 godziny.
Podzielic ciasto na 3 czesci i uformowac walki. Walki zwinac w spirale. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na 3 godziny.
Pieczenie :
po 15 minut w 240( z para) i 230 stopniach C.
Pyszny ten chlebek !
ReplyDeleteWesołych Świąt :)