The Pioneer Bread is baked by "Future Bakery" in Toronto. The bread was created in honor of the first Poles and Ukrainians who settled in Canada before the war and then immediately after the war. I have found the recipe at http://mariana-aga.livejournal.com/. Bread is fantastic!
Chleb Pionierow jest wypiekany w piekarni w Toronto "Future Bakery". Upamietnia on polskich i ukrainskich imigrantow, ktorzy przybyli do Kanady tuz przed lub po II wojnie swiatowej. Recepture znalazlam na rosyjskojezycznym blogu: http://mariana-aga.livejournal.com/. Chleb jest wspanialy i tak prosty w wykonaniu, ze bede chetnie do niego wracac zmieniajac tylko dodatki.
Submitting toYeastspotting.
Wholemeal Sourdough Starter/ Zaczyn Zakwasowy:
1 tablespoon whole meal sourdough starter/lyzka jakiegokolwiek zakwasu
410 g rye or whole wheat flour/maki razowej: zytniej lub pszennej (ja dalam po polowie z kazdej)
340 g water/wody
Let ferment for 10 (for wheat starter)-14 hours (for rye starter) . / Fermentacja 10-14 godzin. Z reguly moj zytni zaczyn dojrzewa wolniej od pszennego.
Wholemeal sourdough starter and soaked sunflower seeds |
Soaker:/Namaczanka:
300 g raw sunflower seeds/nasion slonecznika - nieprazonych i niesolonych
300 g boiling water/goracej wody
30 g salt/soli
Let sit for 6 hours./ Zostawic pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 6 godzin.
Final Dough:/Ciasto
all of the starter/caly zaczyn
all of the soaker/cala namaczanka
360 g water/wody
900 g whole (dark) rye flour/ maki zytniej razowej (grubo mielonej)
Combine and let ferment for 3 hours. Shape two loaves./
Skladniki wymieszac i zostawic do fermentacji na 3 godziny. Uformowac bochenki zwilzonymi woda dlonmi.
Skladniki wymieszac i zostawic do fermentacji na 3 godziny. Uformowac bochenki zwilzonymi woda dlonmi.
Proofing/Wyrastanie |
Proof them during the time for preheating your oven with baking stone to 500F. Bake for 15 minutes. Then reduce the temperature to 450F and bake for another 15 minutes./
Rozgrzac piekarnik z kamieniem i woda do naparowania piekarnika do maksymalnej temperatury. Piec w 250 C przez 15 minut i w 230 C przez 15 minut.
Rozgrzac piekarnik z kamieniem i woda do naparowania piekarnika do maksymalnej temperatury. Piec w 250 C przez 15 minut i w 230 C przez 15 minut.
piękne razowe bochenki :D do tego pełne dobroci :)
ReplyDelete