I fell in love with that shape from the first sight. In French is called LeTorsade. I found the video (loads slowly) about shaping it after I had baked my breads so had shaped it in my way(poorly).
Bardzo spodobal mi sie ten ksztalt chleba. Niestety dopiero po upieczeniu znalazlam jego nazwe i instrukcje wideo formowania Le Torsade.
Submitting toYeastspotting.
Soaker:/Namaczanka
400 g boiling water/wrzatku
150 g multigrain hot cereal/mieszanki platkow zbozowych do gotowania (zyto-owies-jeczmien-pszenica)
21g salt/soli
21g salt/soli
Let cool and refrigerate overnight./ Wymieszac skladniki, odstawic do ostudzenia i wlozyc do lodowki na noc.
Sourdough Starter:/ Zaczyn zakwasowy:
67 g whole wheat starter/zakwasu pszennego pelnoziarnistego
250 g water/wody
250 g whole wheat flour/maki pszennej pelnoziarnistej
Let ferment overnight./ Fermentacja w ciagu nocy.
Sourdough Starter:/ Zaczyn zakwasowy:
67 g whole wheat starter/zakwasu pszennego pelnoziarnistego
250 g water/wody
250 g whole wheat flour/maki pszennej pelnoziarnistej
Let ferment overnight./ Fermentacja w ciagu nocy.
Final Dough:/Ciasto chlebowe:
all of the starter/zaczyn
all of the soaker/namaczanka
280 g water/woda
800g white whole wheat flour/bialej maki pszennej razowej
Mix all of the ingredients and knead for 10 minutes. Let the dough proof in a covered bowl for five hours. Divide the dough and let rest for 15 minutes. Shape the loaves. Cover and refrigerate for 16-18 hours. Remove the loaves from refrigerator and preheat your oven to 500F with a baking stone.
Bake:
Wymieszac wszystkie skladniki. Zostawic do fermentacji na 5 godzin w misce pod przykryciem. Wylozyc ciasto na powierzchnie obsypana maka i podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki, przykryc folia i sciereczka. Wstawic do lodowki na 16-18 godzin.
Wyjac chleby z lodowki, usunac folie i przykryc sciereczka. Rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury. Pieczenie:
245C-15 minut
230C-15 minut
200C-6 minut.
all of the starter/zaczyn
all of the soaker/namaczanka
280 g water/woda
800g white whole wheat flour/bialej maki pszennej razowej
Mix all of the ingredients and knead for 10 minutes. Let the dough proof in a covered bowl for five hours. Divide the dough and let rest for 15 minutes. Shape the loaves. Cover and refrigerate for 16-18 hours. Remove the loaves from refrigerator and preheat your oven to 500F with a baking stone.
Bake:
- for 15 minutes at 480 F,
- for 15 minutes at 450 F.
- for 6 minutes at 400 F.
Wymieszac wszystkie skladniki. Zostawic do fermentacji na 5 godzin w misce pod przykryciem. Wylozyc ciasto na powierzchnie obsypana maka i podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki, przykryc folia i sciereczka. Wstawic do lodowki na 16-18 godzin.
Wyjac chleby z lodowki, usunac folie i przykryc sciereczka. Rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury. Pieczenie:
245C-15 minut
230C-15 minut
200C-6 minut.
Super sa takie zakręcone bułki, ja z kminkiem najbardziej lubię.
ReplyDelete