Wednesday, April 13, 2011

Pita Breads with Dried Tomatoes and Scallions/ Pity razowe ze szczypiorkiem i pomidorkami

I doubled the recipe for Really simple sourdough pitta. I also added dried tomatoes and scallion.
Prosty przepis na razowe chlebki pita z dodatkiem szczypiorku i suszonych pomidorow.




Sourdough Starter:/ Zaczyn:
70 g whole wheat sourdough/zaczynu z maki pszennej razowej
208 g water/wody
200 g dark rye flour/maki zytniej razowej
Let ferment for 8 hours./ Fermentacja 8 godzin.

Final Dough:/ Ciasto chlebowe:
510 g white whole wheat flour/ maki pszennej razowej-bialej
340 g whole wheat flour/ maki pszennej razowej
450 g water/wody
all of the starter/caly zaczyn
and/oraz:
16 g salt/ soli
85 g dried tomatoes, Julienne cut/pokrojonych suszonych pomidorow
82 g scallion, shredded/szczypiorku
40 g olive oil/oliwy
Combine  the starter, water and flour; autolyse for 30 minutes. Add salt, tomatoes, scallion and olive oil and work them through the dough Set aside for 30 minutes. Knead again for minute or so. Let rest for another 30 minutes and knead
/
Wymieszac zaczyn, wode i make;odstawic na 30 minut. Nastepnie dodac: sol, pomidorki, szczypiorek. Odstawic na 30 minut i krotko zagniesc. Odstawic na kolejne 30 minut i znowu zgniesc.

Leave for another 30 mins, then place the ball of the dough on a work surface. Divide it into 16 pieces, roll them into balls, and arrange them into a baking dish. Seal the dish with plastic wrap. Proof for 1 hour and refrigerate.
Po kolejnych 30 minutach, przelozyc ciasto na powierzchnie obsypana maka. Podzielic ciasto na 16 kawalkow i uformowac kulki. Ulozyc kulki w naczyniu lub formie do pieczenia, przykryc folia i zostawic w kuchni na godzine. Wstawic do lodowki.

Next day (in the morning or evening), preheat your oven to 500F with a baking stone in there. Roll a couple of the balls into an oval shape. Open the oven and place as many pitas as you can fit on the hot baking stone. They should be baked through and puffy after 3 minutes. Then roll out a couple more ready to go in next.
Nastepnego dnia-rano lub wieczorem-rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury. Kulki rozwalkowac i piec na kamieniu. Beda gotowe, gdy "napuchna" pod wplywem ciepla.





.

4 comments:

  1. O.o ze szczypiorkiem, mój ulubiony, zielony dodatek :) wyprubuje
    A mam pytanie. Planujesz w tym roku akcję grillową?

    ReplyDelete
  2. Nie nie planuje zadnej akcji-w zadnej nie biore udzialu.Przestalam pisac blog kulinarny po polsku i nie sledze polskich blogow regularnie. Gotuje, bo czlowiek musi jesc, ale bez pasji. Pieczenie chleba - jest tym co daje mi radosc i tym zyje.
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. A to nie ty w tamtym roku prowadziłaś akcję o grillowaniu?

    ReplyDelete
  4. W tamtym roku owszem wyskoczylam z tym. Jednak akcje o grilowaniu te wymyslila inna osoba dwa lata lub jeszcze wczesniej. Zgodnie z tradycja Durszlaka -akcja nalezy do pomyslodawcy i to on ma prawo pierwszenstwa w jej prowadzeniu. Nie pamietam imienia tej osoby-jednak pamietam, ze byla bardzo nie zadowolona, ze zrobilam te akcje. Co do szczegolow-to lepiej wypytac w Pogaduszkach. Niektorzy traktuja akcje bardzo serio i lepiej sie nie narazac.

    ReplyDelete