Tuesday, September 29, 2009

Chleb w 100 procentach pelnoziarnisty

Bardzo lubie chleby wykonane z mieszaniny mak  pelnoziarnistych. Taki wlasnie jest ten chleb. Pieklam go juz po raz czwarty, bo bardzo nam smakuje i nie jest pracochlonny.
upieczony





O 7.00 rano wymieszalam:
50 g zakwasu (100%hydracji) moj byl  dokarmiony 12 godzin wczesniej- ale mozna tez wykorzystac zakwas, ktory stal w lodowce max 24 godziny
375 g wody
10 g soli
50 g maki zytniej pelnoziarnistej
300 g maki pszennej pelnoziarnistej
150 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
Po godzinie wyciagnelam ciasto z miski rozciagnelam i zlozylam.   Pol godziny pozniej powtorzylam procedure. Po nastepnych 30 minutach rozciagnelam i zlozylam po raz trzeci. Przykrylam miske z ciastem  folia i zostawilam w spokoju do godziny 16.00.  W naszym domu jest teraz ponad 30 stopni C – dlatego ciasto dojrzalo stosunkowo szybko (moze to trwac nawet 12 godzin).
Uformowalam bochenek, obtoczylam go w mace i przelozylam do koszyczka wyscielonego sciereczka. Zostawilam na 3 godziny do wyrosniecia.
w koszyczku
Rozgrzalam piekarnik do 450 stopni F i pieklam 35 minut.

No comments:

Post a Comment