O 7.00 rano wymieszalam:
50 g zakwasu (100%hydracji) moj byl dokarmiony 12 godzin wczesniej- ale mozna tez wykorzystac zakwas, ktory stal w lodowce max 24 godziny
375 g wody
10 g soli
50 g maki zytniej pelnoziarnistej
300 g maki pszennej pelnoziarnistej
150 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
Po godzinie wyciagnelam ciasto z miski rozciagnelam i zlozylam. Pol godziny pozniej powtorzylam procedure. Po nastepnych 30 minutach rozciagnelam i zlozylam po raz trzeci. Przykrylam miske z ciastem folia i zostawilam w spokoju do godziny 16.00. W naszym domu jest teraz ponad 30 stopni C – dlatego ciasto dojrzalo stosunkowo szybko (moze to trwac nawet 12 godzin).
Uformowalam bochenek, obtoczylam go w mace i przelozylam do koszyczka wyscielonego sciereczka. Zostawilam na 3 godziny do wyrosniecia.
Rozgrzalam piekarnik do 450 stopni F i pieklam 35 minut.
No comments:
Post a Comment