Ten chleb jest idealny dla wielbicieli ciezkich i wilgotnych chlebow o twardej i chrupiacej skorce. Vollkornbrot nabiera smaku z kazdym dniem i na pewno zaden wielbiciel chleba w starym dobrym stylu sie nie zawiedzie.
Tym chlebem rozpoczelam zmagania z recepturami Petera Reinharta z ksiazki WHOLE GRAIN BREADS. Ksiazka jest napisana bardzo profesjonalnie i jest dla mnie – osoby piekacej glownie wg przepisow zamieszczonych w internecie – dosyc trudna w odbiorze.

Na poczatku przygotowalam mieszanine maki i wody, ktora sie najpierw zaparza, a pozniej lekko zapieka.
Rozgrzalam piekarnik do 200F(93 C).
W garnku (musi byc piekarnikoodporny) podrzalam na kuchence gazowej 300 g wody do temperatury 165 F(74 C) . Odstawilam wode z ognia i wsypalam 120 g maki razowej pelnoziarnistej i dokladnie wymieszalam, aby maka wchlonela wode. Przykrylam garnek pokrywka i wstawilam do piekarnika.
Obnizylam temperature do 170 F (jesli ktos ma nizsza , czyli 150F/66 stopni C – to bedzie to byloby idealnie). Piekarnik wylaczylam po 1 godzinie, a MASH zostawilam w nim na kolejne 2 godziny. Po wyjeciu MASH z piekarnika wmieszalam do niego 3 lyzki zlotego siemienia lnianego. MASH mozna trzymac w temperaturze pokojowej do 24 godzin, a na dluzej trzeba go wstawic do lodowki.
Przed snem zrobilam zaczyn z :
71 g zakwasu z maki zytniej pelnoziarnistej,
213 g maki zytniej pelnoziarnistej,
170 g wody.
Skladniki zaczynu zagniatalam recznie przez 2 minuty, odstawilam go na 5 minut i znowu zagniatalam 1 minute. Przykrylam pojemnik i czekalam az prawie dwukrotnie przyrosnie. U mnie trwalo to ponad 12 godzin . Starter powinien miec przyjemny zapach octu jablkowego.
Po tym czasie zagniotlam zaczyn, zeby go odgazowac i podzielilam go na 8 kawalkow.
W duzej misce wymieszalam zaparzpona makew i zaczyn. Nastepnie dodalam:
225 g maki zytniej pelnoziarnistej ,
42.5 g pestek slonecznika,
10 g soli
i 7 g drozdzy suszonych.
Mieszalam do polaczenia sie skladnikow – 2 minuty.
Wyjelam ciasto na powierzchne obsypana maka i ugniatalam przez 3-4 minuty. Zostawilam ciasto na 5 minut. W tym czasie umylam i naoliwilam miske.
Zagniatalam jeszcze minute i uformowalam walec, ktory odlozylam do miski przykrytej folia na 20 minut.

Foremke wysmarowalam oliwa i obsypalam lyzka maki zytniej pelnoziarnistej. Rozlozylam w niej ciasto chlebowe, przykrylam folia i czekalam, az urosnie ok 1,2 cm ponad brzegi foremki .
Piekarnik rozgrzalam do 500F(260C) i umiescilam w nim forme do naparowania piekarnika. Gdy piekarnik byl nagrzany wlalam do niej 1 cup wody. Wsadzilam foremke z chlebem do piekarnika i obnizylam temperature do 375F(191 C). Po 30 minutach wyciagnelam forme do naparowamia i chleb obrocilam o 180 stopni. Po 30 minutach wyjelam chleb z foremki i dopiekalam skorke chleba przez kwadrans.
Chleb stygl na kratce przez 3 godziny, a potem owinelam go lniana scierka i pozostawilam w niej do rana.
Rano:


No comments:
Post a Comment