Ile mozna poczekac na bochenek. 12 h+24h+5h+1h=42 godziny!!!!!!!!!! To jakis rekord. To przepis na no-knead bread w wersji zakwasowej. Taki powrot do przeszlosci, gdy z udzialem 1/4 lyzeczki drozdzy pieklam moj chleb codzienny - w zwyklym garnku. Oczekiwanie trwalo wtedy okolo 18 godzin, ale zawsze bylo warto.
Przepis ze strony: http://www.breadtopia.com/whole-grain-sourdough/ troche przeze mnie urazowiony .
Wieczorem dnia pierwszego wymieszalam:
120 g zakwasu z maki pszennej razowej
200 g wody
236 g maki pszennej razowej
Miske przykrylam folia i zostawilam na 12 h.
Rano dnia drugiego:
do zaczynu dodalam:
85 g maki zytniej razowej
250 g maki pszennej razowej
170 g maki orkiszowej razowej
13 g soli
Wymieszalam i krotko zagniotlam, wlozylam do miski przykrylam i zostawilam na 24 godziny w misce przykrytej folia. Miske umiescilam na najnizszej polce lodowki.
Po tym czasie uformowany bochenek ulozylam w koszu i zostawilam do wyrosniecia na 5 godzin.
Trzeciego dnia po poludniu w koncu upieklam chleb - 45 minut w 485 stopniach F.
Chleb smaczny o grubej chrupiacej skorce.
Przepis ze strony: http://www.breadtopia.com/whole-grain-sourdough/ troche przeze mnie urazowiony .
Wieczorem dnia pierwszego wymieszalam:
120 g zakwasu z maki pszennej razowej
200 g wody
236 g maki pszennej razowej
Miske przykrylam folia i zostawilam na 12 h.
Rano dnia drugiego:
do zaczynu dodalam:
85 g maki zytniej razowej
250 g maki pszennej razowej
170 g maki orkiszowej razowej
13 g soli
Wymieszalam i krotko zagniotlam, wlozylam do miski przykrylam i zostawilam na 24 godziny w misce przykrytej folia. Miske umiescilam na najnizszej polce lodowki.
Po tym czasie uformowany bochenek ulozylam w koszu i zostawilam do wyrosniecia na 5 godzin.
Trzeciego dnia po poludniu w koncu upieklam chleb - 45 minut w 485 stopniach F.
Chleb smaczny o grubej chrupiacej skorce.
No comments:
Post a Comment