Kolejny przepis Petera Reinharta. Cos dla wielbicieli nasion i pelnych ziaren. Krakersy nie sa tluste i ani slone - jak to zwykle bywa w przypadku przegryzek produkowaych masowo.
Ciasto przygotowalam na 8 godzin przed pieczeniem, zagniotlam w kule, przelozylam do miski, ktora przykrylam talerzem.
Na ciasto zlozyly sie nastepujace skladniki:
143 g maki pszennej razowej
84 g maki zytniej razowej
3 lyzki ziaren slonecznika
3 lyzki ziaren dyni
6 lyzek sezamu
1/4 lyzeczki soli
1 lyzka syropu z agawy
2 lyzki oliwy
142 g wody.
Podzielilam ciasto na dwie czesci i cienko rozwalkowalam.
Potem cielam na kawalki i wyciskalam ksztalty$.
Pieklam na kamieniu w 350 F po 20 minut - w polowie pieczenia obracalam krakersy o 180 stopni, aby sie rowno zabrazowily.
Do krakersow przygotowalam guacamole. Maz stwierdzil, ze krakersy sa zbyt twarde jak na jego gust - i wolal jesc jeszcze cieple, bo byly troche mieksze .
Sezam zdominowal smak krakersow- ale ja bardzo lubie np. sezamki - wiec twarde sezamowe krakersy idealnie trafiaja w moj smak.
Ciasto przygotowalam na 8 godzin przed pieczeniem, zagniotlam w kule, przelozylam do miski, ktora przykrylam talerzem.
Na ciasto zlozyly sie nastepujace skladniki:
143 g maki pszennej razowej
84 g maki zytniej razowej
3 lyzki ziaren slonecznika
3 lyzki ziaren dyni
6 lyzek sezamu
1/4 lyzeczki soli
1 lyzka syropu z agawy
2 lyzki oliwy
142 g wody.
Podzielilam ciasto na dwie czesci i cienko rozwalkowalam.
Potem cielam na kawalki i wyciskalam ksztalty$.
Pieklam na kamieniu w 350 F po 20 minut - w polowie pieczenia obracalam krakersy o 180 stopni, aby sie rowno zabrazowily.
Do krakersow przygotowalam guacamole. Maz stwierdzil, ze krakersy sa zbyt twarde jak na jego gust - i wolal jesc jeszcze cieple, bo byly troche mieksze .
Sezam zdominowal smak krakersow- ale ja bardzo lubie np. sezamki - wiec twarde sezamowe krakersy idealnie trafiaja w moj smak.
No comments:
Post a Comment