Przepis P. Reinharta – Whole Wheat Hearth Bread

Na 12 godzin przed mieszniem ciasta chlebowego przygotowalam namaczanke z :
227 g maki pszennej razowej
4 g soli
170 g wody
oraz zaczyn zakwasowy:
64 g zakwasu pszennego razowego
191 g maki pszennej razowej
142 g wody
Do ciasta chlebowego uzylam :
caly zaczyn i namaczanke
28,5 g maki pszennej razowej
5 g soli
Ciasto wymieszalam i zagniotlam i pozostawilam do wyrosniecia na 4 godziny.
Potem uformowalam z niego bagietki, obsypujac je semolina. Staralam sie nie ugniatac juz ciasta , zeby go nie odgazowac zbytnio - bo bagietka musi miec przeciez ladne dziurawe wnetrze. Pozostawilam na kolejne 2 godziny do wyrosniecia.

Rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500 F (260 C). Wlozylam bagietki, naparowalam piekarnik i obnizylam temperature do 450 F (232 C). Pieklam kwadrans, a nastepnie obrocilam forme z bagietkami o 180 stopni i pieklam jeszcze 10 minut.

No comments:
Post a Comment