Sunday, February 27, 2011

Rye Sourdough with Beer & Oats/ Zytni z piwem i owsem

My lovely husband brought two bottles of Polish beer. He is not an average man who enjoys his time with pals watching games and drinking beer. He said that he was given the beer and  I could make the bread with it. 
So I did. In my opinion the best place for alcohol is in food. I also marinated and baked a leg of lamb with the second bottle of beer.You can see the recipe here./

Kilka dni temu moj maz zostal obdarowany dwoma butelkami polskiego piwa. Wes nie jest typowym facetem, ktory spedza wolny czas z kolegami przy piwie, ekscytujac sie jakim meczem. Wreczyl mi piwo i podsunal pomysl upieczenia z nim chleba. Z wielka przyjemnoscia przygotowalam ten chleb. Bardzo lubie piec i gotowac z alkoholem. Przy okazji zamarynowalam i upieklam w piwie kawalek jagnieciny. Przepis tu.



Submitted to yeastspotting. 


1st build of the  sourdough starter/ 1 faza budowania zaczynu
Wednesday 1:30PM-8PM/ sroda13:30-20:00
7.6 g mature whole rye sourdough  starter/ zakwasu zytniego razowego
11 g water/wody
9g whole rye flour (stone ground)/maki zytniej razowej (grubo mielonej)

Second  build/2 faza
Wednesday 7:30 PM- Thursday 10 AM/ sroda 7:30-czwartek 10:00
all of the starter from the first build/caly zaczyn z pierwszej fazy
90 g water/wody
90 g whole rye flour/maki zytniej razowej

Final build/ Faza trzecia
Thursday 9:30 AM-2:30 PM/czwartek 9:30-14:30
all of the starter from the previous build/ caly zaczyn z fazy drugiej
245 g water/wody
245 g whole rye flour/maki zytniej razowej


Soaker: Thursday 9:30-2:30/Namaczanka czwartek 9:30-14:30
500 g beer/piwa
475 g whole rye flour/maki zytniej razowej
162 g steel cut oats/ cietego ziarna owsa


Final dough:/Ciasto chlebowe
all of the sourdough starter/caly zaczyn z 3 etapow
all of the soaker/namaczanka
119 whole wheat flour/maki pszennej razowej
19 g salt/soli
Combine the ingredients and let ferment for 10 minutes. Shape and score the loaf . Proof  it seem-side down for 1 hour.
Preheat your oven with a baking stone and steam pan to 500F.Place the loaf in the oven and bake for 15 minutes . Then reduce the temperature to 450 ºF and bake for 30 minutes.
Internal temperature of the baked loaf was180F.

Wymieszac skladniki ciasta i odstaw je na 10 minut. Uksztaltuj bochenek, natnij go i odstaw do wyrosniecia na godzine (ulozony na lopacie wylozonej papierem do pieczenia). Nagrza cpiekarnik z kamieniem, foremka wypelniona szklanka wody do 250 st.C. Piec 15 minut w tej temperaturze. Obnizyc ja do 230 st.C i piec chleb przez 30 minut.

1 comment:

  1. Wow, this looks good! Mi fiance and I also brew beer and I would love to use our next lager for this. Thanks for sharing and thanks fr stopping by!

    ReplyDelete