Sunday, March 20, 2011

Almond Bread/ Chleb z migdalami

Submitting toYeastspotting.

Sourdough Starter:/Zaczyn:
65 g whole wheat sourdough/ zakwasu pszennego
250 g white whole wheat flour/maki pszennej razowej
250 g water/wody
Let ferment overnight./ Fermentacja przez noc.

Final dough:/Ciasto chlebowe:
500 g whole wheat sourdough starter/zaczynu
1000 g dark rye  flour/maki zytniej razowej
800 g water/ wody
Combine the ingredients and autolyse for 1 hour. Then add:/ Wymieszac skladniki i odstawic na godzine. Dodac:
100 g almonds,  roasted halved/ polowki migdalow
20-25 g  g salt/soli
Work them through the dough. Let ferment for 6 hours. Shape the loaf. Preheat the oven with a baking stone and a pan with water for steaming.
Bake for 30 minutes at 450F*./
* I would recommend baking the bread in two loaf pans due to high hydration of the dough and weakness of gluten characteristic for rye flour.

Wgniesc sol i migdaly w ciasto. Odstawic do fermentacji na 6 godzin. Rozgrzac piekarnik z kamieniem do maksymalnej temperatury z foremka wypelniona woda dla wytworzenia pary. Piec 30 minut w 230C.
* Ciasto chlebowe mozna tez upiec w keksowkach. W przeciwnym wypadku otrzymacie taki plaski bochenek.

2 comments:

  1. Bardzo lubię piec chleb i smak migdałów, także niedługo przystępuję do akcji pieczenia wg Twojego przepisu. :)

    ReplyDelete