Sunday, April 10, 2011

Second Wedding Anniversary Bread Rings/ Rocznicowe Kolacze

Yesterday, on April 9th we celebrated our second wedding anniversary.  


474g whole wheat sourdough/ zakwasu (hydracja 100%)
1000 g whole wheat flour/maki pszennej razowej
226 g dried cherries/suszonych wisni
180 pecan halves/pekanow
650 g water/wody
20 g salt/soli



Mix the sourdough, water and flour. Autolyse 30 to 45 minutes. Add salt, cherries and pecans. Knead for about 10 minutes or until all of the ingredients are fully incorporated.Knead after 90 minutes. Let ferment the dough for 1 and1/2 hour .
Pre-shape, rest for 15 - 20 minutes, and shape.
Depending on your room temperature, proof for no more than 3 hours.
Bake with steam at 480 for the first 15 minutes, then reduce the heat to 450 and bake for a further 15 minutes.

Wymieszac wszystkie skladniki (oprocz soli i bakali).Odstawic do autolizy na 30-45 minut. Dodac pozostale skladniki i zagniatac ciasto do idealnego polaczenia sie skladnikow. Odstawic na 90 minut i zagniesc ponownie. Odstawic na kolejne poltorej godziny. Podzielic ciasto na pol i oformowac kule. odsyawic na 20 minut. Rozciagnac ciasto i uformowac w okregi. Zostawic do wyrosniecia  maksymalnie na 3 godziny. Piekarnik z kamieniem rozgrzec do temperatury maksymalnej. Piec kwadrans z para w 240 stopniach C oraz 15 minut w 230C.

3 comments:

  1. Anulko, spokoju i szczęścia i radosnego pieczenia chleba:)

    ReplyDelete
  2. Czemu ja to przed drugim sniadaniem ogladam :D Proponuje otworzyc Ci cateringa i dowozic na uczelnie pieczywo :)

    ReplyDelete