Submitting toYeastspotting
Whole Rye Sourdough Starter:/ Zaczyn zakwasowy:
100 g rye sourdough/ zakwasu zytniego
100 g water/wody
100 g dark rye flour/maki zytniej razowej
Let ferment for 5 hours./Fermentacja 5 godzin.
Final Dough:/Ciasto:
all of the starter/caly zaczyn
400 g water/wody
400 g dark rye flour/ maki zytniej razowej
100g whole wheat flour/maki pszennej razowej
10 g salt/soli
6 slices Prosciutto, torn into small pieces/6 plasterkow Prosciutto
170 g black olives, previously pitted and halved/ czarnych oliwek(przekrojonych na pol, waga bez pestek)
Combine the starter, water and both flours. Set aside for 15 minutes. Add the salt, Prosciutto and olives. Let ferment for 2 and1/2-3 hours. Put the dough in a square pan (silicone works great) and let proof for 2 hours. Then preheat your oven to 500 F.
Bake for 15 minutes with steam. Reduce the temperature to 465 F and bake for another 20 minutes.
Turn off the oven an leave bread in there for another 10 minutes.
Wymieszac wode z zakwasem. Dodac maki i odstawic na kwadrans. Wmieszac sol, Prosciutto i oliwki. Odstawic do fermentacji na 21/2-3 godziny. Przelozyc ciasto do kwadratowej formy (ja uzylam silikonowej) i zostawic do wyrosniecia na 2 godziny . Po tym czasie rozgrzac piekarnik do maksymalnej temperatury.
Piec kwadrans z para przez 15 minut w 250 C. W 230 C przez 20 minut. Wylaczyc piekarnik i zostawic w nim chleb na 10 minut.
No comments:
Post a Comment