Sunday, June 26, 2011

Seeded Sourdough with a Multigrain Soaker/ Bochenek Najezony Nasionami i Ziarnami


Submitting toYeastspotting.

Soaker:/Namaczanka:

76 g cracked barley/ lamanych ziaren jeczmienia

50g whole barley flour/maki jeczmiennej razowej

102 whole buckwheat flour/maki gryczanej razowej

116 g sunflower seeds/ziaren slonecznika

88 g flax seeds/siemienia lnianego brazowego

500g hot water/wrzatku

Mix the ingredients of the soaker. Cover and let sit for 8-12 hours.


Final dough:/ Ciasto chlebowe:

320 g rye sourdough starter (mature, 100% hydration)/zakwasu zytniego

263 g water/wody

600g whole wheat flour/maki pszennej razowej

20 g salt/soli


Cover and ferment for 3 hours and 30 minutes, with folds after 90 minutes and 180 minutes. Preshape into ball and let rest, covered, for 15 minutes. Shape the boule, put it into proofing basket, cover and proof for 45 minutes at room temperature. Refrigerate overnight for retarding./
Przykryc ciasto i odstawic na 3 i pol godziny do fermentacji. Rozciagnac i zlozyc ciasto po 90  i 180 minutach. Uformowac kule z ciasta i odstawic na kwadrans, Uformowac bochenek, wlozyc do kosza, przykryl i zostawic w kuchni na 45 minut. Wlozyc do lodowki na noc.



In the morning, remove the dough from the refrigerator.Preheat the oven, with baking stone, to 500F. Bake with steam for 15 minutes./
Rano wyciagnac chleb z lodowki. Rozgrzac piekarnik z kamieniem do 250C. Piec w tej temperaturze z para przez 15 minut.

Then reduce the temperature to 450F and bake for another 25 minutes or so without steam. Then turn off the oven and leave the loaf in for another 10 minutes, with the door ajar./
Obnizyc temperature do 230C i piec przez 25 minut. Wylaczyc piekarnik, uchylic drzwiczki i zostawic chleb na 10 minut.

2 comments:

  1. oj, ten chlebek to na pewno by mi posmakował...świetnie ci się udał...a jak spędzacie ten długi weekend? my akurat kempingujemy w Yosemite NP, a jak skończymy zwiedzać park to ruszamy w kierunku Yellowstone...zatem długa droga przed nami...na razie brak update'ów na blogu ale będziemy nadrabiać..no i nowe zdjęcia załączać...pozdrowionka

    ReplyDelete
  2. Na razie dlugi weekend niczym nie rozni sie od krotkiego. Wczoraj bylo ladnie, ale czasu nie bylo. Dzis jest czas, a pogody nie ma.
    Pozdrawam.:)

    ReplyDelete