Wednesday, June 1, 2011

Sourdough Tea Bread with Apricots and Almonds/ Herbaciany Bochenek z Morelami i Migdalami


Shape of / Chleb w ksztalcie:  bouton d’or (buttercup / jaskier ostry)



Submitting toYeastspotting.

Soaker:/Namaczanka:
100 g unsulfured dried apricots (I used Blenheim Variety)/suszonych moreli
100 g whole raw almonds/ calych migdalow
657 g freshly brewed tea (I used two bags of Ceylon Orange Pekoe Tea)/swiezo zaparzonej herbaty (ulubionej)
Soak the apricots and almonds in hot tea , cover and let sit for 6 hours at room temperature. Remove the skins from the almonds./
W goracej herbacie namoczyc morele i migdaly. Przykryc i odstawic na 6 godzin. Usunac skorki z migdalow.



Final dough:/Ciasto:


 470g  (made from stone ground, dark rye flour) liquid sourdough, bubbling/ zakwasu z maki zytniej razowej, zakwas ma byc babelkujacy i lejacy
1040 g  whole wheat flour/maki pszennej razowej
20 g salt/soli
150 g water (or less, it depends on hydration of the sourdough) /wody ( mozna dac mniej, w zaleznosci od hydracji zaczynu)


Add  the starter into the soaker to dilute it. Mix in the flour. water and salt. Let sit for 30 minutes
During the next 3 hour of first fermentation do  four stretch-and-folds in the bowl at 30 minutes intervals. Let sit for 15 minutes. Divide the dough and pre-shape. Start shaping the loaf after 15 minute rest.
Refrigerate  for 12 hours for retarding. Remove the loaf from refrigerator and preheat the oven to 500F. Bake with steam for 20 minutes. Reduce the temperature to 475F and bake for 15-20 minutes more./

Dodac zakwas do namaczanki. Nastepnie dodac make i sol. Zagniesc skladniki i odstawic na pol godziny. W przeciagu kolejnych 3 godzin, rozciagac i skladac ciasto co 30 minut. Po ostatnim rozciaganiu i skladaniu -odstawic ciasto na kwadrans. Z 1/5 (okolo 500 g ciasta) i 4/5 czesci ciasta uformowac dwie kule. Odstawic na kwadrans i uformowac bochenek. Wlozyc do kosza , przykryc folia i sciereczka i wstawic do lodowki na 12 godzin. Po tym czasie wyjac chleb z lodowki i rozgrzec piekarnik z kamieniem do 250 C. Chleb z kosza wyciagnac na lopate wylozona papierem do pieczenia i natychmiast umiescic w piekarniku. Piec w tej temperaturze przez 20 minut z para oraz w 230 C przez 15-20 minut.


How to shape /Formowanie:*  bouton d’or (buttercup / jaskier ostry):





*I used whole buckwheat flour for shaping./Uzylam maki gryczanej formujac bochenek.

2 comments:

  1. urzekają mnie twoje artystyczne wypieki, bomba!

    ReplyDelete
  2. zapowiada się świetnie! :D

    ReplyDelete