Monday, June 14, 2010

Chleb z nadzieniem czosnkowo-szpinakowym



500 g altusa-starego chleba namoczonego we wrzatku na 20 minut i odcisnietego mozliwie najdokladniej na sitku. Altus mozna przechowywac w szczelnym opakowaniu w lodowce. Mysle, ze przez tydzien nic mu sie nie stanie. Jest to doskonaly sposob na zuzycie chleba, ktorego nie mamy ochoty jesc.

zaczyn 12-godzinny:
 70 g zakwasu pszennego z maki razowej
200 g wody
213 g maki pszennej pelnoziarnistej
...........
=483 g zakwasu


+483 g maki
+25 g soli
+253 g wody
------------------
lacznie:1744 g

Nadzienie
2 glowki czosnku upieczone w piekarniku ze
szczypta soli
 i 1 lyzka masla
drobno posiekany szpinak-5 lyzek
           
Do zakwasu dodalam altus i wymieszalam dokladnie, aby pozbyc sie grudek. Dolalam wody i wymieszalam. Dosypalam make i sol - zagniotlam ciasto w pojemniku. Zozstawilam na 10 minut. Naoliwilam miske i deske do zagniatania. Zagniatalam ciasto jeszcze 2 razy co 10 minut. Nastepnie zagniotlam jeszcze 3 raz co 30 minut. Ulozylam w misce, przykrylam szczelnie folia i zostawilam do wyrosniecia.

Podzielilam chleb na 2 czesci po: 1162 i 581 g. Mniejsza czesc rozwalkowalam jak ciasto na pizze i rozlozylam na nim pieczony czosnek i szpinak.  Z wiekszej uformowalam okragly bochenek, ktory ulozylam na rozwalkowanym ciescie.


Bochenek owinelam ciastem i ulozylam w koszu do wyrosniecia.
Piekarnik rozgrzalam do 500 F. Chleb wlozylam do garnka. Pieklam przez kwadrans.
Obnizylam temperature do 450 F i pieklam 20 minut.
Dopiekalam 10 minut bez garnka w 400 F.





Pomysl na chleb ze strony: shiaoping

2 comments:

  1. świetny sposób na chlebek :)

    ReplyDelete
  2. Łaaa,
    on musi być dobrutki i jaki zdrowy!:)

    ReplyDelete