Tuesday, June 29, 2010

Segale




Namaczanka:(od 6-16 godzin)
maka zytnia razowa - 54g
woda- 200g
mieszanka platkow-100g
sol - 3g


Zaczyn: (od 6-16 godzin)
maka zytnia razowa - 150g
woda- 180g
zakwas zytni razowy- 20g


Ciasto
maka zytnia razowa - 250g
woda - 200g
sol - 8g
namaczanka
zaczyn

Wymieszalm ciasto i zostawilam w misce na 30 minut.

Keksowke wysmarowalam olejem i wysypalam maka.  Wypelnilam ciastem do 2/3 wysokosci.  Wierzch posypalam sezamem.Czekalam az ciasto wyrosnie do brzegow formy - ale po kilku godzinach ich niestety nie osiagnelo.
Rozgrzalm piekarnik z kamieniem do 500 F. Pieklam 10 minut z para. Obnizylam temperature do 450 F i pieklam 45 minut. Ostatnie 10 minut bez keksowki na kamieniu.


Przepis znaleziony na http://www.thefreshloaf.com/node/18458/segale

3 comments:

  1. A jaki jest w smaku, Aniu, bo kusi mnie ten chlebek strasznie...

    ReplyDelete