Tuesday, June 29, 2010
Segale
Namaczanka:(od 6-16 godzin)
maka zytnia razowa - 54g
woda- 200g
mieszanka platkow-100g
sol - 3g
Zaczyn: (od 6-16 godzin)
maka zytnia razowa - 150g
woda- 180g
zakwas zytni razowy- 20g
Ciasto
maka zytnia razowa - 250g
woda - 200g
sol - 8g
namaczanka
zaczyn
Wymieszalm ciasto i zostawilam w misce na 30 minut.
Keksowke wysmarowalam olejem i wysypalam maka. Wypelnilam ciastem do 2/3 wysokosci. Wierzch posypalam sezamem.Czekalam az ciasto wyrosnie do brzegow formy - ale po kilku godzinach ich niestety nie osiagnelo.
Rozgrzalm piekarnik z kamieniem do 500 F. Pieklam 10 minut z para. Obnizylam temperature do 450 F i pieklam 45 minut. Ostatnie 10 minut bez keksowki na kamieniu.
Przepis znaleziony na http://www.thefreshloaf.com/node/18458/segale
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pięknie Ci sie upiekł Aniu!
ReplyDeleteDzieki za pochwale.
ReplyDeleteA jaki jest w smaku, Aniu, bo kusi mnie ten chlebek strasznie...
ReplyDelete