Wednesday, June 16, 2010

Wytrawne brioszki parmezanowe i oliwkowe

W koncu zrobilam brioszki i to takie jak chcialam: na zakwasie, razowe z ulubionymi dodatkami. Jestem z siebie taka dumna!!! Wreszcie udalo mi sie upiec cos tak uroczego.



Uwielbiam czarne oliwki, a Maz po prostu ich nie cierpi. Tak wiec powastaly dwie wersje brioszek, aby kazdy byl zadowolony. Brioszki powinny byc maslane - zgadzam sie. Ja wilgotnosci postanowilam brioszkom dodac w inny sposob. Smak parmezanu czy oliwek jest dla mnie duzo bardziej zachecajacy od maslanego.

Namaczanka x2
227 g maki pszennej pelnoziarnistej
4 gramy soli
113 g wody

Zaczyn zakwasowy x2
227 g maki pszennej pelnoziarnistej
1 lyzki zakwasu zytniego
113 g wody

Ciasto wlasciwe x 2 :
namaczanka
zaczyn
227 g maki pszennej razowej
5 g soli
127 g wody
81 g utartego parmezanu lub czarne oliwki (ktorych nie wazylam).

Parmezan/oliwki zagniotlam z namaczanka, a nastepnie dodalam zaczyn zakwasowy. Dodalam reszte maki, soli i wody. Zagniatalam. Odlozylam do miski na 30 minut. Zagniatanie powtarzalam jeszcze 3 razy,  co pol godziny, a potem zostawilam ciasto w misce na 3 godziny do wyrosniecia.

Przygotowalam foremki, rozwalkowalam ciasto i formowalam brioszki.
1) uformowalam kulke














2) z kulki uformowalam ksztalt marchewki














3) cienka nozke owinelam wokol okraglego konca.


W ciagu 2 godziny pieknie wyrosly.














Pieklam kwadrans w 450 F














Jako wielbicielka oliwek dodaje przepis do akcji. Dzieki za inspiracje !


4 comments:

  1. Super pomysł! Dzięki za udział w naszej akcji :)

    ReplyDelete
  2. prześliczne, szczególnie te z pomidorkami :)

    ReplyDelete