Przygotowujac ten chlebek oparlam sie na przepisie na Chleb Przyjazni, ktory znalazlam na znanej wszystkim domowym piekarzom stronie: Chleb-Moja Domowa Piekarnia.
Zaczelam od zaczynu, ktory zostawilam na 7 godzin:
160 g zakwasu zytniego (100% hydracji, odswiezonego 12 godzin wczesniej)
150 g maslanki
50 g cieplej wody
100 g maki zytniej razowej grubo mielonej
Zaparzanka, ktory zostawilam na 7 godzin: :
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
462 g goracej wody
po 1 czubatej lyzce sezamu czarnego, bialego oraz maku i dzikiego ryzu
Ciasto wlasciwe z ponizszych skladnikow,ktore wymieszalam i zostawilam w misce na godzine:
zaczyn
zaparzanka
500 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
25 g soli.
Nastepnie przelozylam ciasto do wysmarowanych oliwa i obsypanych maka migdalowa foremek i pozostalo mi tylko czekac, az chleby dorosna do brzegow formy. Zajelo im to okolo 4 godzin.
Piekarnik rozgrzalm do 450 F i pieklam chleby 30 minut. Ostatnie 5 minut w 400 F bez blaszki /formy silikonowej.
Też się przymierzałam do tego chleba, lubię wszystkie z zaparką, pewno niebawem upiekę.
ReplyDeletePozdrawiam.
jaki wielki! super!
ReplyDeleteprzypomina mi chleb babci - mile wspomnienie !
ReplyDeletedodatek dzikiego ryżu zaciekawił mnie najbardziej.
ReplyDeleteryz pieknie wyglada w chlebie, robilam juz z nim pszenny bochenek http://bochenkowo.blogspot.com/2009/11/pain-au-levain-z-dzikim-ryzem-i-suszona.html
ReplyDelete