Sunday, June 6, 2010

Chleb nasionkowy


 Przygotowujac ten chlebek oparlam sie na przepisie na  Chleb Przyjazni, ktory znalazlam na znanej wszystkim domowym piekarzom  stronieChleb-Moja Domowa Piekarnia



Zaczelam od zaczynu, ktory zostawilam na 7 godzin:
160 g zakwasu zytniego (100% hydracji, odswiezonego 12 godzin wczesniej)
150 g maslanki
50 g cieplej wody
100 g maki zytniej razowej grubo mielonej


Zaparzanka, ktory zostawilam na 7 godzin: :
200 g maki zytniej razowej grubo mielonej
462 g goracej wody
po 1  czubatej lyzce sezamu czarnego, bialego oraz maku i dzikiego ryzu

Ciasto wlasciwe z ponizszych skladnikow,ktore wymieszalam i zostawilam w misce na godzine:
zaczyn
zaparzanka
500 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
25 g soli.

Nastepnie przelozylam ciasto do wysmarowanych oliwa i obsypanych maka migdalowa foremek i pozostalo mi tylko czekac, az chleby dorosna do brzegow formy. Zajelo im to okolo 4 godzin.

Piekarnik rozgrzalm do 450 F i pieklam chleby 30 minut. Ostatnie 5 minut w 400 F bez blaszki /formy silikonowej.

5 comments:

  1. Też się przymierzałam do tego chleba, lubię wszystkie z zaparką, pewno niebawem upiekę.
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  2. przypomina mi chleb babci - mile wspomnienie !

    ReplyDelete
  3. dodatek dzikiego ryżu zaciekawił mnie najbardziej.

    ReplyDelete
  4. ryz pieknie wyglada w chlebie, robilam juz z nim pszenny bochenek http://bochenkowo.blogspot.com/2009/11/pain-au-levain-z-dzikim-ryzem-i-suszona.html

    ReplyDelete