Sunday, June 20, 2010
Ciabatta fusion (z podgrzybkami i miso)
Ciabatta fusion powstala na podstawie pomyslu Shiao-Ping , ktora do swojego chleba dodala azjatyckie grzyby namoczone w jakims wywarze. Ja mialam tylko polskie podgrzybki i zupe miso.
Proporcje pochodze z jednego chlebow z blogu Farine, ale nie byl to przepis na ciabatte, ani nie mial w skladzie altusa.
Rano odzwiezylam moj pszenny zakwas, a wieczorem przygotowalam zaczyn z:
1 lyzki zakwasu
170 g maki pszennej razowej
170 g wody.
Wyplukalam i namoczylam 20 g pogrzybkow suszonych w 370 g goracej zupy miso. Po przestudzeniu rozpuscilam w niej altus (500 g).
Rano wymieszalam:
334 g zaczynu
1433 g maki
730 g wody
25 g soli
Zagniatalam ciasto dosyc dlugo na blacie. Wlozylam do miski i po okolo 40 minutach zagniotlam jeszcze raz i podzielilam na 2 czesci. Zostawilam je w pojemnikach do wyrosniecia na 5 godzin. Uformowalam ciabatty i ulozylam je na papierze do pieczenie. Po godzinie rozgrzalam piekarnik do 500 F i naparowalam go 2 cupsami wody . Pieklam ciabaty w tej temperaturze przez 20 minut. Obnizylam temperature do 450 F, usunelam papier do pieczenia i obrocilam ciabatty o 180 stopni dopiekalam 10 minut. Na ostatnie 10 minut obnizylam temperature do 400 F.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment