Thursday, July 1, 2010

Freisches Schwartzbrot

Przepis ze strony The Fresh Loaf. Jest to uproszczona wersja tego chleba wywodzacego sie z Holandii - Fries roggebrood. Chetnie upieklabym taki chleb, ale nie mam dostepu do lamanych ziaren zyta, ktore graja w przepisie role glowna. Moze kiedys sie uda, wiec ku pamieci wstawiam link do przepisu.


Etap 1- zaczyn (6-8 godzin/noc)
100 g zytniej maki pelnoziarnistej
26 g zakwasu z maki zytniej pelnoziarnistej
200 g wody

Etap 2- ciasto posrednie (8 godzin/dzien)
powyzszy zaczyn
100g zytniej maki pelnoziarnistej
100 g maki pszennej pelnoziarnistej
150 g wody

Etap 3: ciasto wlasciwe (wieczorem) wymieszalam, wlozylam do formy, obsypalam wierzch makiem, zapakowalam w folie i wstawilam do lodowki
100 g maki pszennej pelnoziarnistej
100g zytniej maki pelnoziarnistej
25 g ziaren slonecznika
25 g ziaren siemienia lnianego
25 g ziaren sezamu
250-300 g wody
7 g soli

Final: wyciagnelam chleb z lodowki na 2 godziny przed wlaczeniem piekarnika.Niestety chleb w lodowce nie wyrosl. Gdybym korzystala z tego przepisu jeszcze raz-pozwolilabym mu wyrastac w kuchni.
Piekarnik rozgrzalam  do 475 F.
Pieklam chleb przez kwadrans w 450 F z para.
Kolejne 15 minut w 375 F.
Dopiekalam bez formy przez 10 minut.

No comments:

Post a Comment