Saturday, July 3, 2010

Chleb raz, dwa trzy...pszenny

Oparte na metodzie:
zakwas w gramach
zakwas w g x2 = ilosc wody
zakwas w g x3= ilosc maki




o metodzie...




400 g zakwasu
800 g wody
1200 g maki pszennej pelnoziarnistej
27 g soli

Zagniotlam ciasto i zostawilam na 5 godziny fermentacji. W tym czasie - dwa   razy - co 45 minut zagniotlam chleb w misce.
Nastepnie uformowalam chleb i umiescilam go w koszu do wyrosniecia na kolejne 2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzalam piekarnik  z kamieniem do 500 F. Pieklam 20 w tej temperaturze i tyle samo w 450 F.

5 comments:

  1. Dorodny bochen :)

    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  2. widzę że się bardzoooo znasz na pieczeniu chleba;)
    pozdrawiam,Beata

    ReplyDelete
  3. Okrąglutki, wspaniały....
    Miłej niedzieli Aniu!

    ReplyDelete
  4. muszę spróbować coś upiec według tej metody...dam znać co mi wyszło

    ReplyDelete