Oparte na metodzie:
zakwas w gramach
zakwas w g x2 = ilosc wody
zakwas w g x3= ilosc maki
o metodzie...
400 g zakwasu
800 g wody
1200 g maki pszennej pelnoziarnistej
27 g soli
Zagniotlam ciasto i zostawilam na 5 godziny fermentacji. W tym czasie - dwa razy - co 45 minut zagniotlam chleb w misce.
Nastepnie uformowalam chleb i umiescilam go w koszu do wyrosniecia na kolejne 2 godziny. Pod koniec wyrastania rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 500 F. Pieklam 20 w tej temperaturze i tyle samo w 450 F.
Dorodny bochen :)
ReplyDeletePozdrawiam :)
wow... ale piękny!
ReplyDeletewidzę że się bardzoooo znasz na pieczeniu chleba;)
ReplyDeletepozdrawiam,Beata
Okrąglutki, wspaniały....
ReplyDeleteMiłej niedzieli Aniu!
muszę spróbować coś upiec według tej metody...dam znać co mi wyszło
ReplyDelete