200 g zaczynu z maki pszennej razowej
200 g zaczynu z maki zytniej razowej
namaczanka:
200g maki z niebieskiej kukurydzy i 200 g wody; maka ta po namoczeniu ma barwe...fioletowa
600 g wody
1000 g maki pszennej razowej
15 gram soli
kukurydza z jednej kolby ugotowana w osolonej wodzie
2 czerwone papryczki jalapeno drobno posiekane
Obydwa zaczyny rozpuscilam w wodzie (po 200g). Reszte wody wymieszalam z kilogramem maki pszennej razowej. Dodalam zaczyny i namaczanke-zagniotlam ciasto i odstawilam do autolizy na czas zmywania i siekania jalapeno. Dosypalam sol, papryczki i kukurydze i ponownie zagniotlam ciasto w misce. Po 45 minutach wylozylam ciasto na deske obsypana maka, rozciagnelam i zlozylam je. Odlozylam je do czystej i wysmarowanej olejem miski na 3 godziny.
Rozgrzalam piekarnik do 450 F i dolalam 1 cup wrzatku do naparowania piekarnika.
Pieklam 15 minut w tej temperaturze. Obrocilam chlebki na kamieniu i pieklam jeszcze kwadrans.
Muszą być pyszne skoro są z papryczką. Do tego masełko i poezja !
ReplyDeletePozdrówka !
zaintrygowałaś mnie tą niebieską mąką!
ReplyDeleteA gdzie można zdobyć mąkę z niebieskiej kukurydzy? Zaznaczam, że nigdy nie byłam poza Europą i nie zanosi się na to, by jakoś wkrótce do tego doszło.
ReplyDelete