Tuesday, July 6, 2010

Razowy 1,2, 3 zytni z orzechami i rodzynkami

Po raz drugi siegnelam po metode 1, 2, 3. Formula jest genialna w swej prostocie. Mozna o niej poczytac na stronie: easy-formula-sourdough-bread.


250 g zakwasu zytniego
500 g wody (2x zakwas w g)
750 g maki (3x zakwas w g)
57 g rodzynek
110 g orzechow (laskowe i wloskie)
10 g soli

Wymieszalam ciasto i zostawilam w misce na 5 godzin. Uformowalam bochenek, ulozylam go w formie na 2 godziny. Rozgrzalam piekarnik do 500 F i pieklam w tej temperaturze przez 20 minut. Kolejne 20 minut w 450 F.

8daa3c979abef7ee8a7fa7033c0097cc

3 comments:

  1. ale bochenek ładny:)
    pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Mniam, chlebek.
    Aja właśnie swoje z piekarnika wyjęłam:)
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. kocham razowce, następnym razem też będzie z orzechami ;)
    może w końcu przełamię swoje lęki wobec zakwasu, bo patrząc na Twoje wypieki sądzę, że warto w niego zainwestować

    ReplyDelete