Po raz drugi siegnelam po metode 1, 2, 3. Formula jest genialna w swej prostocie. Mozna o niej poczytac na stronie: easy-formula-sourdough-bread.
250 g zakwasu zytniego
500 g wody (2x zakwas w g)
750 g maki (3x zakwas w g)
57 g rodzynek
110 g orzechow (laskowe i wloskie)
10 g soli
Wymieszalam ciasto i zostawilam w misce na 5 godzin. Uformowalam bochenek, ulozylam go w formie na 2 godziny. Rozgrzalam piekarnik do 500 F i pieklam w tej temperaturze przez 20 minut. Kolejne 20 minut w 450 F.
8daa3c979abef7ee8a7fa7033c0097cc
ale bochenek ładny:)
ReplyDeletepozdrawiam
Mniam, chlebek.
ReplyDeleteAja właśnie swoje z piekarnika wyjęłam:)
Pozdrawiam
kocham razowce, następnym razem też będzie z orzechami ;)
ReplyDeletemoże w końcu przełamię swoje lęki wobec zakwasu, bo patrząc na Twoje wypieki sądzę, że warto w niego zainwestować