Zaczyn (14-16 godzin dojrzewania)
50 g zakwasu
250 g ale
250 g maki zytniej
Ciasto wlasciwe:
caly zaczyn
425 g wody
675 g maki pszennej razowej
18 g soli
158 g suszonych moreli
Wymieszalam ciasto bez soli i moreli - zostawilam na 30 minut (autoliza). Nastepnie dodalam pozostale skladniki i zagniotlam ciasto ponownie. Zostawilam w misce na 10 minut.
1) Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 10 minut.
2) Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 10 minut.
3) Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 30 minut.
4) Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.
5) Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.
6)Zagniotlam krotko ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.
Zostawilam ciasto w misce na poltorej godziny i na tyle samo czasu po uformowaniu.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500 F.
Pieklam 20 minut w tej temperaturze z para oraz 20 minut w 450 F.
Dodaje do akcji :
rewelacyjnie wygląda!
ReplyDeleteSuper pomysł :)
ReplyDeletez morelami? yay, to dopiero pychota
ReplyDeleteRobiłam kiedyś chlebek z morelkami i był przepyszny, a jak dodamy do tego piwo? Marzenie
ReplyDelete