Thursday, July 15, 2010

Ale chleb z suszonymi morelami

 Chleb z angielskim piwem NUT ALE BEER i resztka suszonych moreli (oczyszczanie szafek z ubieglorocznych zapasow dobiega konca), a powstal na podstawie przepisu na  stout-rye-sourdough/.



Zaczyn (14-16 godzin dojrzewania)
50 g zakwasu
250 g ale
250 g maki zytniej

Ciasto wlasciwe:
caly zaczyn
425 g wody
675 g maki pszennej razowej
18 g soli
158 g suszonych moreli

Wymieszalam ciasto bez soli i moreli -  zostawilam na 30 minut (autoliza). Nastepnie dodalam pozostale skladniki i zagniotlam ciasto ponownie. Zostawilam w misce na 10 minut.

1) Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 10 minut.
2) Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 10 minut.
3) Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 30 minut.
4) Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.
5) Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.
6)Zagniotlam krotko  ciasto na blacie i zostawilam na 60 minut.

Zostawilam ciasto w misce na poltorej godziny i na tyle samo czasu po uformowaniu.
Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 500 F.
Pieklam 20 minut w tej temperaturze z para oraz 20 minut w 450 F.









Dodaje do akcji :
Morelkowo - Brzoskwiniowo 2

4 comments: