The loaves go to yeastspotting at Wild Yeast Blog.
In the evening:
Rye sourdough:
132 g stone ground rye flour
132 g hot water
44 g rye sourdough starter (mature)
Cover the bowl with the sourdough and let stand in the kitchen for 12-14 hours.
Flaxseed and flour soaker:
101 g whole flax seeds
544 g stone ground rye flour
544 whole wheat flour
881 g very warm water
Mix the ingredients above using wooden or plastic spoon, let cool, mix once more with your hand . Let sit in cool place overnight.
Wieczorem:
przygotowalam zaczyn zakwasowy:
132 g maki zytniej razowej
132 g wody
44 g zakwasu (odswiezonego 6 godzin wczesniej,100 % hydracji)
oraz namoczylam cala maka do przygotowania ciasta:
544 g maki zytniej razowej-grubo mielonej
544 g maki pszennej razowej
881 g bardzo cieplej wody
Wymieszalam make z woda przy pomocy drewnianej lyzki. Po ostygnieciu wymieszalam ciasto dlonia . Przykrylam namaczanke folia i scierka. Zostawilam na noc w zimnej kuchni.
In the morning:
Mix the final dough's ingredients:
all of the sourdough
all of the soaker
Set aside for 20 minutes and add:
26g salt. Knead. Set aside for 30 minutes and knead again. Repeat kneading after another half an hour. Cover th bowl with the dough to prevent drying. Ferment for 4 h in the kitchen and 1 h in the fridge.
Let stand for 5 hour and shape 2 loaves (tight boule or oval). Proof in the baskets for 5 hours.
Rano:
wymieszalam namaczanke z zaczynem. Odstawilam na 20 minut i dodalam 26 g soli. Zagniotlam ciasto i odstawilam na pol godziny. Powtorzylam zagniatanie 2 razy w przeciagu 60 minut. Przykrylam miske z ciastem i zostawilam do fermentacji na 5 godzin (ostatnia godzina w lodowce). Uformowalam bochenki i zostawilam je do wyrosniecia na kolejne 5 godzin.
In the evening:
Preheat your oven with a baking stone to 500ºF. Steam the oven wit 1 cup water.
Moisten the loaves and gently press sesame seeds on top.
Bake:
Nagyon ötletes munka! Gratulálok! Terike
ReplyDeleteBlogom:http://szanter.blogspot.com/