Tuesday, December 21, 2010

Lemon and Poppy Seeed Boys, Snowflakes and Stars/ Cytrynowo makowe gwiazdy, platki i chlopcy

For the first day of winter I made some unusual sourdough breads:
Na pierwszy dzien zimy przygotowalam chlebki w niecodziennych ksztaltach: 
Boys and snowlakes made like soft pretzels/Chlopcy i platki sniegowe przygotowane z receptury na miekkie precle.
Dough ingredients:/Skladniki ciasta:
300 g  whole wheat sourdough starter/ zakwasu pszennego
535 g water/wody
820 g  white whole wheat flour/maki pszennej razowej 
100 g poppy seeds/ maku
Mix the ingredienients in the morning. Knead./ Rano wymieszaj powyzsze skladniki i zagniec ciasto.

30 minutes later add :/ po 30 minutach dodaj:
16 g salt/soli
Knead the dough for a few minutes./ Zagniataj ciasto ponownie przez kilka minut.

30 minutes later add:/ 30 minut pozniej dodaj skorke starta z 2 cytryn.
zest from 2 lemons
Let ferment for 5-6 hours./ Zostaw do wyrosniecia na 5-6 godzin.

Baked stars/Pieczone gwiazdki
Divide the dough into 4 pieces./ Podziel ciasto na 4 czesci.
Shape boules./ Uformuj w kule.
Cut two boules like that./Natnij.
Shape the stars./ Wywin ciasto w forme gwiazdki.
Roll another two boules into a  thick circle and cut snow flakes and boys./ Z pozostalych kulek wywalkuj grube ciasto i wycinaj ksztalty.
Place them on parchment paper, cover and let proof for 2-3 hours./Ksztalty rozloz na papierze do pieczenia, zakryj i zostaw do wyrosniecia na 2-3 godziny.
Then get large pot  and bring 2 quarts of water to a simmering boil. Add 1 tablespoon baking soda and  salt./Zagotuj litr wody, dodaj do niej lyzke sody i soli. Odsun sie od garnka, bo woda zacznie sie mocno pienic.
Boil boys and snowflake for  30 seconds on each side./ Gotuj ksztalty po 30 sekund na kazdej stronie i uloz na blaszcze do pieczenia.
Brush the the snow flakes with galaze*./ Posmaruj glazura.

*glaze/glazura:
1Tbs maple syrup or honet+juice from 1 lemon/ sok z 1 cytryny plus lyzka syropu klonowego lub miodu

Bake  the boys and snowflakes at 450F for 14 minutes./ Piecz male ksztalty w 225 stopniach C przez 14 minut.
Bake the stars at 450 for 15 minutes and at 425 for 10 minutes./ Piecz gwiazdy przez kwadrans w 230 st. C i przez 10 minut w 220 st. C.


Adapted from: / Wzorowalam sie na przepisieDiscovering Sourdough.


 My Boys, Snowflakes and Stars go to yeastspotting at Wild Yeast Blog



3 comments:

  1. Bardzo ciekawy przepis. A czemu służy wkładanie do wrzątku przed pieczeniem? Czy można pominąć ten etap?

    ReplyDelete
  2. Oczywiscie, ze mozna. Gawiazd nie gotowalam. Gotowanie w sodzie jest charakterystyczne dla pieczywa tj bajgel, obwarzanek i precel. Chcialam po prostu sprobowac jakiegos nowego smaku.

    ReplyDelete
  3. Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zrobię takie fajne chlebki :-)

    ReplyDelete