Na pierwszy dzien zimy przygotowalam chlebki w niecodziennych ksztaltach:
Dough ingredients:/Skladniki ciasta:
300 g whole wheat sourdough starter/ zakwasu pszennego
535 g water/wody
820 g white whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g poppy seeds/ maku
Mix the ingredienients in the morning. Knead./ Rano wymieszaj powyzsze skladniki i zagniec ciasto.
30 minutes later add :/ po 30 minutach dodaj:
16 g salt/soli
Knead the dough for a few minutes./ Zagniataj ciasto ponownie przez kilka minut.
30 minutes later add:/ 30 minut pozniej dodaj skorke starta z 2 cytryn.
zest from 2 lemons
Let ferment for 5-6 hours./ Zostaw do wyrosniecia na 5-6 godzin.
seconds on each side./ Gotuj ksztalty po 30 sekund na kazdej stronie i uloz na blaszcze do pieczenia.
Boys and snowlakes made like soft pretzels/Chlopcy i platki sniegowe przygotowane z receptury na miekkie precle. |
300 g whole wheat sourdough starter/ zakwasu pszennego
535 g water/wody
820 g white whole wheat flour/maki pszennej razowej
100 g poppy seeds/ maku
Mix the ingredienients in the morning. Knead./ Rano wymieszaj powyzsze skladniki i zagniec ciasto.
30 minutes later add :/ po 30 minutach dodaj:
16 g salt/soli
Knead the dough for a few minutes./ Zagniataj ciasto ponownie przez kilka minut.
30 minutes later add:/ 30 minut pozniej dodaj skorke starta z 2 cytryn.
zest from 2 lemons
Let ferment for 5-6 hours./ Zostaw do wyrosniecia na 5-6 godzin.
Baked stars/Pieczone gwiazdki |
Divide the dough into 4 pieces./ Podziel ciasto na 4 czesci. |
Shape boules./ Uformuj w kule. |
Cut two boules like that./Natnij. |
Shape the stars./ Wywin ciasto w forme gwiazdki. |
Roll another two boules into a thick circle and cut snow flakes and boys./ Z pozostalych kulek wywalkuj grube ciasto i wycinaj ksztalty. |
Place them on parchment paper, cover and let proof for 2-3 hours./Ksztalty rozloz na papierze do pieczenia, zakryj i zostaw do wyrosniecia na 2-3 godziny. |
Brush the the snow flakes with galaze*./ Posmaruj glazura.
|
*glaze/glazura:
1Tbs maple syrup or honet+juice from 1 lemon/ sok z 1 cytryny plus lyzka syropu klonowego lub miodu
Bake the boys and snowflakes at 450F for 14 minutes./ Piecz male ksztalty w 225 stopniach C przez 14 minut.
Bake the stars at 450 for 15 minutes and at 425 for 10 minutes./ Piecz gwiazdy przez kwadrans w 230 st. C i przez 10 minut w 220 st. C.
Bake the stars at 450 for 15 minutes and at 425 for 10 minutes./ Piecz gwiazdy przez kwadrans w 230 st. C i przez 10 minut w 220 st. C.
Adapted from: / Wzorowalam sie na przepisie: Discovering Sourdough.
My Boys, Snowflakes and Stars go to yeastspotting at Wild Yeast Blog.
Bardzo ciekawy przepis. A czemu służy wkładanie do wrzątku przed pieczeniem? Czy można pominąć ten etap?
ReplyDeleteOczywiscie, ze mozna. Gawiazd nie gotowalam. Gotowanie w sodzie jest charakterystyczne dla pieczywa tj bajgel, obwarzanek i precel. Chcialam po prostu sprobowac jakiegos nowego smaku.
ReplyDeleteBardzo dziękuję za wyjaśnienie. Zrobię takie fajne chlebki :-)
ReplyDelete