Wednesday, December 15, 2010

Potted Rye Bread with Old Dough/Chleb ze starym ciastem w miejsce zaczynu zakwasowego

After Tuesday's breakfast I noticed that we have eaten almost all of St. Lucia Bread (delicious!) and it's time to bake another bread. I didn't have enough sourdough to use but I had my old dough from my previous baking. So I decided to substitute sourdough with it.
I baked the breads in my romertopf and oven pot.
Prunes and walnuts improve the taste of the bread ...
Poniewaz chleb na dzien Sw. Lucji zjedlismy niespodziewanie szybko, zdecydowalam sie na uzycie kawalka starego ciasta z poprzedniego przepisu . Ten kawalek ciasta mial zastapic zakwas. Wyszedl mi smaczny chleb o bogatym wnetrzu.

In the morning mix:
300 g old dough
628 g water
900 g whole rye flour
Set aside for 25 minutes.

Rano wymieszalam:
300 g starego ciasta
628 g wody
900 g maki zytniej razowej
i odstawilam ciasto na 25 minut.

Then add:
128 g dried prunes soaked in 100 ml of boiling water, drained
100 g roasted walnuts
19 g salt dissolved in 50 g water
Mix and let ferment for 4 hours. The dough will be very sticky.

Do ciasta dodalam:
128 g suszonych sliwek (namoczonych we wrzatku)
100 g prazonych orzechow laskowych
19 g soli rozpuszczonej w 50 g cieplej wody
Wymieszalam skladniki z ciastem, przykrylam miske i zostawilam na 4 godziny w kuchni

Shape two loaves and proof them in the baskets (lined with parchment paper)  for another 4 hours (including the time for preheating the oven with pots to 500 F).
Bake :
15 minutes in 480F
15 minutes in 460F
remove the lids,parchment paper  and bake for another 15 minutes in 440 F.

W koszykach wylozonych papierem do pieczenia umiescilam ciasto-bardzo lepkie i nieformowalne. Chleby wyrastaly 4 godziny. Na pol godziny przed koncem wyrastania rozgrzalam piekarnik do 250 st.  z owalnym romertopfem i malym okraglym garnkiem do pieczenia. Chleby umiescilam w naczyniach wraz z papierem do pieczenia. Przykrylam pokrywkami.  Pieklam po 15 minut w 245 st. C i 235 st. C. Usunelam pokrywki i papier do pieczenia i dopiekalam chleby w naczyniach przez kolejny kwadrans w 225 st.C.
but I'm not proud of these ugly loaves.


3 comments: