The loaf goes to yeastspotting at Wild Yeast Blog.
Soaker:/Namaczanka:
383 g whole rye flour/maki zytniej razowej
284 g very warm water/bardzo cieplej wody
1Tbs caraway seeds/lyzka kminku
Mix at first with a wooden spoon then with your hand. Cover and leave at room temperature for 12 hours./Wymieszalam skladniki lyzka, a po ostygnieciu zagniotlam w kule lyzka.
soaker/namaczanka |
Starter:/Zaczyn:
45 g sourdough/zakwasu pszennego
447 g white whole wheat flour/bialej maki pelnoziarnistej
220 g water/wody
Mix the ingredients and knead the starter for a few minutes until evenly distributed. Let rise for 12 hours at room temperature./Wymieszalam skladniki i zagniatalam przez kilka minut. Zostawilam w cieplym miejscu na 12 godzin.
starter/zaczyn |
12 hours later/12 godzin pozniej |
Final dough:/ Ciasto chlebowe:
all of the starter and soaker/cala namaczanka i zaczyn
274 g water/wody
397g whole wheat flour/ maki pszennej razowej
Mix the ingredients and set aside for 45 minutes. Then add:/Wymieszalam skladniki i odstawilam na 45 minut. Nastepnie dodalam:
20 g salt/solo
and knead for a few minutes. Repeat kneading after 30 minutes. Let ferment for 4-5 hours in cool place./...i zagniatalam przez kilka minut. Powtornie zagniatalam ciasto pol godziny pozniej.
Shape:/Formowanie:
preshaped dough/ pierwsze formowanie |
shaped / formowanie ostateczne |
final proofing (4 hours) in the kitchen/ wyrastanie 4 godziny w kuchni |
Refrigerate proofed loaf for at least 1 hour. Preheat your oven to 500F with a baking stone. Bake with a steam for 15 minutes at 500F. For another 15 minutes: at 475F and 400 F./
Wyrosniety bochenek schowalam na 1 godzine do lodowki. Piekarnik z kamieniem rozgrzalam do 250 st.C. Pieklam w tej temperaturze z para przez 15 minut. Kolejne dwa kwadranse w 240 st.C i w 200 st.C.
Adapted from the recipe posted at Apple Pie, Patis &Pate.
podziwiam Twoje chleby, a co jeden to pyszniejszy:)
ReplyDeletechetnie bym pojadla takich domowych:)