Saturday, January 1, 2011

Sourdough Couronne Bordelaise -Korona z Bordoux

HAPPY NEW YEAR!-DO SIEGO ROKU!



 Sourdough Couronne Bordelaise goes to yeastspotting at Wild Yeast Blog
Dough:/Ciasto:
900 g  whole wheat flour/maki pszennej pelnoziarnistej
100 g stone ground  rye flour/m.zytniej pelnoziarnistej
687 g water/wody
360  whole wheat 100% hydration sourdough/zakwasu 100 procent hydracji
21 g salt/soli
-------
In the bowl combine: sourdough, water and flours. Let the dough rest for 30 minutes (autolyze). Add salt and work it through the dough. Knead once more after 30 minutes.
Ferment for 3 hours./
W misce wymieszalam zakwas , wode i make. Odstawilam ciasto na 30 minut, a potem dodalam sol. Zagniotlam ciasto jeszcze dwa razy w przerwach polgodzinnych. Ciasto wyrastalo 3 godziny w kuchni.

My basket:/ Aby uformowac korone-przymocowalam miseczke do srodka kosza.


Shaping  a couronne Bordelaise (tutorial at Wild Yeast Blog)/Formowanie korony:

Divide the dough into seven pieces of 280 grams each. Shape the pieces lightly into balls and let them rest, covered, for about 20 minutes. Flour the linen lining your basket. /
Podzielilam ciasto na siedem czesci po okolo 283 gramy kazdy. Uformowalam w kule i zostawilam pod sciereczka na 20 minut.






Roll one of the balls into a flat disk.Put it around the center hump in the basket./
  Jedna z kul rozwalkowalam (srednica ok.20 cm) i ulozylam na wzniesieniu .


Shape the remaining six pieces into tight balls and place them in the basket. Seams side up!/
Uformowalam reszte kul w buleczki i ulozylam zlaczeniami do gory.


Cut the center of the disc so that it has six points centered over the six balls./ Nacielam centralny kawalek ciasta - jak to widac na zdjeciu.

Fold each point back over its corresponding dough ball./Wywinelam naciecia na buleczki.



Proof the couronne for 3 hours. Then preheat the oven with baking stone to 500F. Steam the oven (1 cuo of water).Bake: for 15 minutes at 450F, 15 minutes at 475F./
proofed Couronne Bordelaise/wyrosnieta korona

just before putting it  into the oven/przed wlozeniem do piekarnika


Korona wyrastala 3 godziny, a potem rozgrzalam piekarnik z kamieniem do 250 st.C. Naparowalam piekarnik szklanka wody. Korona piekla sie w 15 minut w 250 st.C i tyle samo w 245 st. C.

4 comments:

  1. Happy New Year ♥
    Moltissimi Auguri
    per uno splendido 2011

    ReplyDelete
  2. slicznie wyglada:)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!

    ReplyDelete
  3. fajny wypiek...Ani przy okazji składam Wam serdeczne życzenia noworoczne

    ReplyDelete