Monday, January 17, 2011

First Sourdough Miche in Poland/ Pierwszy Chleb z Polskiego Zakwasu

Isn't it lovely? I would never expect to bake such a perfect bread from such a young sourdough./ Mój pierwszy chleb na wyhodowanym w Polsce zakwasie wyglada doskonale.
web camera photos
Submitted to yeastspotting.
zdjęcia z kamery internetowej

Sourdough Starter/Zaczyn zakwasowy
  • First build-8 PM/1 etap godz.20
6 g vigorious dark rye starter (100% hydration)/zakwasu z mąki żytniej razowej
10 g water/wody
10 graham flour, fine ground/mąki pszennej pelnoziarnistej (drobno zmielona)
4 g dark rye flour, fine ground/m.zytniej pelnoziarnistej (drobno zmielona)
  • Second build-7 AM/2 etap godz.7
all starter from the first build/cały zaczyn z 1-go etapu
20 g water/wody
20 g whole wheat flour/m. pszennej j.w.
10 g dark rye flour/m . zytniej j.w.
  • Third build-1 PM/3 etap godz.13
all starter from previous build/cały zaczyn z poprzedniego etapu
56 g water/wody
80 g whole wheat flour/m.pszennej j.w
20 g dark rye flour/m.żytniej j.w.
  • Final Dough 4.30 PM/ Ciasto chlebowe 16.30
all of the sourdough starter/cały zaczyn
788 g water/wody
698 g whole wheat flour/m.pszennej j.w.
222 g dark rye flour/m.żytniej j.w.
Mix the ingredients and set aside for 30 minutes. Then add:
20 g salt
and work it through the dough. Set aside for 30 minutes./Wymieszaj składniki, odstaw na 30 minut, potem dodaj 20 g soli i wgnieć ją w ciasto. Odstaw na 30 minut.
Knead 5 times (for a few minutes) at 30 minute intervals./ Zagnieć ciasto jeszcze 5 razy z przerwami po 30 minut każda.
Preshape. Let rest for 15 minutes. Shape boule, put into a proofing basket, cover with a cloth at proof at room temperature for 2 hours. Put in refrigerator for overnight retarding./ Uformuj delikatnie kulę z ciasta. Zostaw ja na 15 minut, przykryta sciereczka. Uformuj okragły bochenek i ułóż go w koszu. Zostaw na 2 godziny do wyrośnięcia w kuchni. Na noc włóż szczelnie owiniety kosz z ciastem do lodowki.
In the morning remove the dough from refrigerator. Preheat your oven to 500F with 1 cup of water for steaming. Score the dough. Bake for 15 minutes at 500F, for 20 minutes at 475F and for 10 minutes at 400F./Rano wyciągnij ciasto z lodówki, natnij je i rozgrzej piekarnik do 250 st. C ( ze szklanka wody do naparowania piekarnika).Pieczenie: 15 minut w 250 st.C, 20 minut w 230 st. C i 15 minut w 200 st.C.

4 comments:

  1. Anulko,dopiero teraz do Ciebie mialam zaszczyt trafic,ale jak to mowia lepiej pozno jak wcale.Powiem Ci ,ze zazdroszcze ci tych pieknych chlebkow,ja mam w planach upiec chleb,ale musi uplynac jeszcze sporo wody w rzece zebym sie do tego zmobilizowala.Od dzis bede u Ciebie czestym gosciem,byc moze to poskutkuje?Pozdrawiam serdecznie.

    ReplyDelete
  2. Ewo, bardzo mi milo, ze tu zajrzalaś. Mam nadzieję, ze zachecęcę Cię do pieczenia-bo to wspaniała sprawa.Zima to idealny czas, zeby piec chleby. Za oknem nieciekawie, a w domu cieplutko i zarowno zakwas, jak i drozdze rosna jak szalone. Serdeczne pozdrowienia.

    ReplyDelete
  3. Piekne sa te Twoje chleby.Jestem zachwycona i pelna podziwu.Moja przygoda z chlebem dopiero sie rozpoczela ,Twoj blog jest wspanialym zrodlem inspiracji.

    ReplyDelete
  4. Kasiu, bardzo sie ciesze, ze pieczesz swoje chleby, a jesli moj blog choc troche Ci w tym pomoga - to moja radosc jest podwojna.

    ReplyDelete