Te bułki są rewelacyjne. Proste w wykonaniu-bo większość pracy wykonuje zakwas. Są idealne w smaku: miękkie i delikatne. Ja zaczęlam je robić około 13 w niedzielę (zakwas odświeżyłam kilka godzin wcześniej), a 7.30 w poniedziałek miałam już ciepłe bułki na śniadanie. Pyszne! Przepis godny zapamiętania.
The rolls are perfect. Easy to make and delicious. You can start making the dough in the evening and enjoy fresh soft rolls next morning.
Wymieszać poniższe składniki ciasta i zostawić do fermentacji na 16-18 godzin.
Dough:/Ciasto:
70 g rye sourdough starter/zaczynu zakwasowego z mąki żytniej razowej
682 g water/wody
1000 g whole wheat flour/mąki pszennej razowej (Melvit-polecam szczerze i bezinteresownie- za duże kawałki otrąb pszennych w mące)
Autolyse for 30 minutes and add 22 g salt. / Odstawić na 30 minut i dodać 22 g soli.
Autolyse for 30 minutes and add 22 g salt. / Odstawić na 30 minut i dodać 22 g soli.
Mix the ingredients, cover the bowl and let ferment for 16-18 hours at room temperature./
Wymieszać poniższe składniki ciasta i zostawić do fermentacji na 16-18 godzin w kuchni pod przykryciem.
Shape 10 rolls. Proof for 45 min. Preheat the oven to 500F. Bake with steam at 485°F in for 15 min./ Ukształtować 10 bułek. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C z blaszką wypełnioną szklanką wody do naparowania piekarnika. Piec kwadrans w 240 stopniach.
Wymieszać poniższe składniki ciasta i zostawić do fermentacji na 16-18 godzin w kuchni pod przykryciem.
Shape 10 rolls. Proof for 45 min. Preheat the oven to 500F. Bake with steam at 485°F in for 15 min./ Ukształtować 10 bułek. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C z blaszką wypełnioną szklanką wody do naparowania piekarnika. Piec kwadrans w 240 stopniach.
Submitted to yeastspotting.
Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/
ReplyDeletePozdrawiamy:)
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDelete