Sunday, January 30, 2011

Wholewheat Sourdough Crescents with Buttermilk/Razowe Rogale na Zakwasie z Maślanką

For the second time I used the simple recipe. Crescents are delicious and naturally sweet./
Pyszne razowe rogaliki o słodkawym smaku.

Submitted to yeastspotting.

Mix the ingredients, knead the dough and let ferment(covered) for 16 hours./ Wymieszać i zagnieść ciasto z poniższych składników. Przykryć miskę, by ciasto nie wysychało i zostawić na 16 godzin.
70 g whole rye sourdough/zakwasu razowego zytniego
1000 g whole wheat flour/1 kg mąki pszennej razowej
20 g salt/soli
845 g buttermilk/maślanki
Remove the dough from the bowl and let relax for 15 minutes./ Wyjąć ciasto na blat obsypany mąką i zostawić na kwadrans.
Dough after 16 hours-soft and springy./Ciasto po 16 godzinach-miękkie i sprężyste.
Flatten the dough and cut it like a pizza pie./Rozpłaszczyć ciasto i podzielić jak pizzę.


Roll out every piece of dough and roll the crescents./ Rozwałkować lekko każdy kawałek i zawijać rogale.


Proof them covered for 60 minutes. Pre-heat the oven to 500F with a pan filled withe a cup of water to steam the oven. Bake the crescents for 15 minutes at 450 F and for 10 minutes at 400 F./Zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni C wraz z foremką wypełnioną szklanką wody. Woda podczas nagrzewania naparuje piekarnik. Piec rogale w 230 st.C przez 15 minut i w 200 st. przez 10 minut.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment